‘Neem geen hond!’, is dat geen rare slogan voor een campagne van de Hondenbescherming? Moet een hondenbeschermingsorganisatie immers niet zó dol zijn op honden dat ze elke inwoner van Nederland een hond gunt?

HondZeker, de Hondenbescherming gunt elke inwoner van Nederland een hond. Honden hebben voor een liefhebbende eigenaar immers veel voordelen. Een hond biedt kameraadschap en heeft positieve effecten op het sociale leven en de gezondheid van zijn eigenaar.

Echter, de Hondenbescherming gunt niet elke hond een inwoner van Nederland. Sterker nog, als een hond zijn eigenaar zou mogen kiezen zou er maar een beperkt aantal mensen door de selectieronden komen! En als een hond zijn eigenaar naar het asiel zou mogen brengen en een nieuwe zou mogen kiezen, zouden deze overvol zitten.

Veel mensen beginnen namelijk onnadenkend aan een hond. Ze kiezen het dier omdat hij zo mooi is. Zonder zich goed voor te bereiden op de komst van een dier dat volledig afhankelijk van hen wordt. Een hond biedt veel, maar hij vraagt en verdient ook veel. Minimaal twee uur per dag aandacht en activiteit geboden krijgen, dat is wat elke hond verdient. Goede (medische) zorg, bescherming tegen en begeleiding in een samenleving die vol en regelmatig hondonvriendelijk is.

Uit onderzoek van de Hondenbescherming blijkt echter dat ruim zestig procent van de hondenbezitters op een doordeweekse dag minder dan een uur wandelt met zijn hond. Bijna één op de vijf wandelt zelfs minder dan een half uur. Het gevolg? Ongelukkige honden die zich vervelen, ongewenst gedrag gaan tonen en het risico lopen op welzijnsaantasting. Ongewenst gedrag lijkt bij 30-90% van de honden voor te komen.

Jaarlijks worden bovendien meer dan 12.000 honden naar het asiel gebracht. Hun eigenaar kan of wil niet meer voor ze zorgen. Terwijl er 120.000 pups buiten de registratie om worden verhandeld. Het merendeel daarvan is vermoedelijk afkomstig van illegale bedrijfsmatige fokkers. Het heeft er alle schijn van dat onze huishond door velen meer wordt gezien als een wegwerpartikel dan als een trouwe kameraad voor het leven.

‘Neem geen hond!’ zouden we dus meer tegen elkaar moeten zeggen op straat. Loopt u met uw hond te wandelen en zegt iemand ‘Wat een mooie hond’ dan zou het standaard antwoord moeten zijn (uiteraard met een diepe zucht en een bijpassend sip gezicht):  ‘Mooi is ‘ie, maar u wilt niet weten hoeveel werk het is. Ik kan niet langer dan vijf uur van huis, moet dagelijks twee uur voor hem inpassen in mijn drukke dag en hij heeft ook nog eens een eigen wil. Als ik u een advies mag geven: neem geen hond’. Juist als u dol bent op uw hond, als hij de braafste is van de wereld.  U helpt er heel veel honden mee die ondoordacht zijn aangeschaft.

En die fantastische hondeneigenaar die elke hond wel zou willen hebben? Die laat zich niet afschrikken door uw gezucht en gemopper. Die kan niet wachten om in weer en wind frisse buitenlucht op te snuiven en samen met zijn potentiele hond op pad te gaan!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €