Nicole van GemertDe staat Californië wil vóór 2013 alle bontverkoop een halt toeroepen. De populaire Amerikaanse boetiek Kitson dacht dat op te lossen door hun producten waar bont in is verwerkt als ‘faux fur’ te labelen. De Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie The Humane Society ontdekte het bedrog en Kitson moest haar excuses aanbieden.

Hoewel we in Nederland helaas nog niet besloten hebben tot een algeheel verbod op de verkoop van bont, komt het verkeerd labelen van bont op een jas zeer regelmatig voor. En daar kunnen we binnenkort wat aan doen.

Voor veel mensen is het van groot belang om te weten wat ze eten. Voor mensen met een voedselallergie kan het zelfs van levensbelang zijn. Bevat een product noten? Schaaldieren? Sesam? U kijkt op het etiket en u weet het. Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat er een supermarkt zou zijn met producten zonder label. Of een nietszeggend etiket, á la ‘Ingrediënten onbekend’; ziet u het voor zich?

Toch is dit het geval bij kleding met bont.

Wat als er niets is terug te vinden over die zachte kraag op een jas? Of alleen een onbegrijpelijke naam, waarvan we de betekenis niet kennen of niet kunnen traceren? Een enquête door Tros Radar onder 65.000 respondenten wees onlangs uit dat  tweedederde van de Nederlanders ervan overtuigd is dat een jas met echt bont meer dan honderd euro kost. Helaas is ook de prijs geen enkele graadmeter om dit duidelijk te krijgen. Onderzoek door Bont voor Dieren bracht een veelvoud aan jassen en andere producten op die al vanaf 10 euro te koop zijn. De gruwelijke productie – veelal in China – zorgt ervoor dat de jassen met kragen van echt bont tegen een extreem lage prijs verkrijgbaar zijn. “Made in China, 100% polyester” staat erop. De producent misleidt en het dier betaalt de hoofdprijs.

Kitson
Kitson KILLS - Winkel verkoopt echt bont als 'Faux Fur'

Gelukkig is er goed nieuws, want na jarenlange lobby, onder andere van Bont voor Dieren, heeft de Europese Unie vorig jaar een nieuwe richtlijn aangenomen. Deze stelt het textielfabrikanten vanaf 2013 verplicht om te melden dat hun producten materialen van dierlijke oorsprong bevatten, zoals bont. Wie geen bont wil, checkt vanaf volgend jaar het etiket. Uiteraard is Bont voor Dieren erg blij dat de consument eindelijk zekerheid krijgt over wat zij koopt. Daarbij zal de labelplicht ook een grote stap voorwaarts betekenen in de handhaving van de verboden handel in honden- katten en zeehondenbont, dat tot nu toe giswerk bleef door douanes en inspectiediensten.

De verplichting kent nog wel een overgangstermijn voor de industrie. Ook zal het label nu nog uitsluitend verklaren dat het artikel dierlijke producten bevat, zoals leer, bont of veren. Bont voor Dieren pleit hierbij voor meer transparantie: de volgende stap is dat er op een jas zou staan dat er vier dode wasbeerhonden in zijn verwerkt, of twee vossen. Vooral aangezien een ruime meerderheid van de Nederlanders fel tegen bont is, moeten we ze kunnen beschermen tegen de mogelijkheid dat ze nepbont en echt bont door elkaar halen.

Weten wat u draagt. Heel belangrijk, zeker voor mensen met een ethische allergie voor bont. Gelukkig zijn dat er nog steeds een heleboel. Dus, wanneer u vanaf volgend jaar iemand met extra aandacht het kledingetiket van een dergelijke jas ziet bekijken, weet u: dat zou dat er zomaar een kunnen zijn, zo’n bewuste consument die zich niet zomaar iets laat wijsmaken.

©PiepVandaag.nl Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren