Na een toename in waarnemingen van de Kleine Vos, is ook de Citroenvlinder gesignaleerd. Het zijn met name de grote, felgele mannetjes die gezien worden. De groenig, witte vrouwtjes gedragen zich stukken minder opvallend. Met name in de Achterhoek zijn veel vlinders gemeld, waarschijnlijk vanwege de vele zon daar.

Citroenvlinder
©Wikipedia

Zon en warmte zijn essentieel voor vlinders om actief te worden. De voorspelde periode van warmte de komende week komt dus niet alleen ons gelegen. Wanneer op zonnige dagen de temperatuur boven de 12 graden uitkomt zijn de beste plaatsen om Citroenvlinders te spotten hogere zandgronden en duinen. Op klei- en veengronden zullen ook wel mannetjes te zien zijn omdat zij verder vliegen, maar er zal dan flink gezocht moeten worden.

Citroenvlinders zijn luie vlinders. De pop komt uit in juli, waarna de vlinder tot oktober actief is. Dan houden ze een soort winterslaap tot februari. Als de zon weer gaat schijnen, zoals nu het geval is, worden de vlinders gewekt en gaan ze op zoek naar een partner. Vanwege de periode van winterslaap zijn de vlinders goed gecamoufleerd. De dichtgeklapte vleugels lijken sprekend op een blad en zullen in rust dan ook nooit opengeklapt worden.

De winterslaap voor de Citroenvlinder is net als voor vele andere dieren nu echt voorbij en de vleugels zullen opengeklapt worden. Hierdoor zullen zich door heel Nederland tal van mogelijkheden voordoen de vlinder te bekijken.

Voor meer informatie, kijk vooral eens op de site van de Vlinderstichting.

©PiepVandaag Franca Krijnsen