Gisteren is bekend geworden dat ook gemeente Nijmegen heeft besloten om circussen met wilde dieren te gaan weren. Aanleiding hiervoor waren de schriftelijke vragen van raadsleden Simone Witsenhuijsen (GroenLinks) en Anneke Arzbach (PvdA). Wilde Dieren de Tent Uit is blij met deze diervriendelijke beslissing en roept andere gemeenten op het beleid van Nijmegen te volgen. 

CircusDe gemeente Nijmegen weert circussen met wilde dieren door middel van een voorkeursbeleid. Circussen zonder wilde dieren krijgen voorrang op een vergunning. Eerder dit jaar werd het voorkeursbeleid in Nijmegen nog afgewezen, omdat er werd verondersteld dat het niet mogelijk was dit in te voeren. Toen echter bleek dat verschillende gemeenten dit beleid al hebben aangenomen, zoals Amsterdam, Den Haag en Groningen, heeft dierenwelzijnswethouder Bert Frings toch besloten het voorkeursbeleid ook in Nijmegen te zullen gaan invoeren. Het voorkeursbeleid is een idee van de gemeente Heemskerk.

Wilde dieren leven in circussen onder slechte omstandigheden. Recent werd er een circusaap in beslag genomen naar aanleiding van klachten van vereniging Wilde Dieren de Tent Uit. Het dier werd zonder soortgenoten in een kleine kooi gehouden waarvan de vloer bedekt was met ontlasting en had regelmatig geen beschikking over drinkwater. Door stress had het dier zichzelf deels kaalgeplukt.

Anneke Arzbach, PvdA Nijmegen:

“Het zal op den duur geen pas meer geven dat er in een beschaafd land als Nederland nog wilde dieren optreden in een circus.”

Raadsleden die meer willen weten over het implementeren van een voorkeursbeleid bij hun in de gemeente kunnen daarvoor contact opnemen met vereniging Wilde Dieren de Tent Uit.

Bron: Persbericht