Vuurwerk
Foto: WikiMedia Commons

Vuurwerk afsteken is traditie. Maar zelf vuurwerk afsteken brengt tegenwoordig ook een hoop narigheid met zich mee. De burgemeesters van de vier grote steden  (G4) – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag – willen daarom onderzoeken of er alternatieven zijn voor deze vuurwerktraditie. 

Dat laat burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, weten in een schriftelijke reactie op vragen van de Groen Links-fractie over ongevallen met zwaar vuurwerk. Hij sluit zich daarmee, samen met Amsterdam en Utrecht, aan bij het standpunt van Rotterdam burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Het plan van de G4 is om ervaringen van de afgelopen jaarwisseling te evalueren en om te onderzoeken of er een expertgroep gevormd kan worden om het vuurwerkgebruik terug te dringen. Legale vuurpijlen bevatten tegenwoordig zoveel kruit, dat ze ernstige verwondingen kunnen veroorzaken bij zowel gebruikers als bij omstanders, aldus Aboutaleb.

Vuurwerk bezorgt niet alleen mensen, maar ook dieren en milieu veel overlast. Dieren ondervinden veel angst en stress van de knallen die vuurwerk veroorzaakt. Daarnaast bevat vuurwerk zware metalen en giftige stoffen, die de grond, lucht en water ernstig vervuilen. Een alternatief voor onze vuurwerktraditie is dus niet alleen voor mensen van belang.

De gemeenteraden van de vier grote steden moeten voor de zomer worden ingelicht over de voortgang van het plan om een expertgroep in op te zetten.

Bron: Nu.nl