Er komt een onderzoek naar de misstanden bij het fokken van Franse buldogs en chihuahua’s. Dat schrijft Henk Bleker, staatssecretaris van Landbouw, deze week in een brief naar de Tweede Kamer.

chihuahua
Foto: Wikimedia Commons

Bij het fokken van rasdieren wordt geprobeerd opvallende kenmerken te benadrukken: teckels moeten een lange rug hebben, boxers een zo kort mogelijke snuit. Maar dit ‘schoonheidsideaal’ kan nare gevolgen hebben voor de dieren zelf: teckels hebben vaak rugklachten, boxers kunnen moeilijk ademen. Eind 2011 heeft Bleker toegezegd jaarlijks een onderzoek te doen naar de welzijns- en gezondheidsproblemen bij het fokken van twee dierenrassen.

Het eerste onderzoek zal zich richten op de Franse buldog en de chihuahua, twee rassen waar grote zorgen over zijn. Hun schedelvorm met korte snuit leidt vaak tot ademhalingsproblemen, geboorteproblemen en de pijnlijke aandoening syringomyelie. Ook hebben deze hondensoorten vaak te maken met erfelijke aandoeningen die hart- of oogproblemen en orthopedische kwalen kunnen veroorzaken.

“Het doel van dit onderzoek is om de prevalentie van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij deze rassen in kaart te brengen,” schrijft Bleker in zijn brief. “De betrokken rasverenigingen kunnen vervolgens aangesproken worden op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze problemen.”

Bron ©PiepVandaag.nl Rik Peters


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.