PETA US is met een per computer gegenereerde parodie gekomen waardoor consumenten wel twee keer nadenken voordat ze een dierenhuid gaan dragen. In de video zijn vossen op de catwalk vermomd als statige modellen, gehuld in lichaamsdelen – waaronder een kostuum dat tientallen armen bevat. Het punt van PETA? Dat er ieder jaar miljoenen dieren vermoord worden onder het mom van mode – maar wat als de rollen waren omgedraaid? De parodie, getiteld ‘Omgekeerde modeshow‘, is gedoneerd door Ogilvy & Mather, een wereldberoemd reclamebureau, met kantoren in 169 steden verspreid over zes werelddelen. 

peta omgekeerde modeshow

“Niemand zou moeten sterven zodat hun huid kan worden gedragen door iemand anders – en dat geldt ook voor de miljoenen vossen, konijnen, nertsen en andere dieren die jaarlijks mishandeld en geslacht worden voor hun huid”, zegt Lindsay Rajt, de PETA US campagne adjunct-directeur. “Als het idee dat een dier gehuld in lichaamsdelen belachelijk lijkt, hoe kan iemand die dierenhuiden draagt dan denken dat ze een ‘fashion statement’ maken?”

Jaarlijks doden mensen miljoenen dieren voor kleding. Vossen op bontfokkerijen worden gehouden in kooien die zo klein zijn dat ze gek worden. Slangen worden vaak aan een boom gespijkerd en levend gevild. De meeste dieren van wie de huid wordt verwerkt tot leer ervaren alle verschrikkingen die ook voorkomen in de vee-industrie, zoals opgesloten zijn in extreem grote aantallen, castratie, brandmerken, afknippen van de staart en het verwijderen van de hoorns – alles zonder enige verdoving. En de ganzen die op gewelddadige wijze levend worden geplukt voor producten die gevuld zijn met dons. In China – waar er geen straffen staan op dierenmishandeling in bontfokkerijen – worden miljoenen katten en honden gewurgd of laat men ze doodbloeden voor hun pels, waarbij vaak een verkeerd etiket wordt gegeven met de naam van een ander dier.

Dieren die in vallen zitten voor hun pels ondergaan enorme pijn voordat er op hun borst wordt getrapt of hun nek wordt gebroken door de mensen die de vallen hebben gezet. In Canada worden babyzeehonden neergeschoten of hun hoofd wordt ingeslagen terwijl andere baby’s vol angst toekijken en tevergeefs proberen te ontsnappen.

Bekijk hieronder de video van de ‘omgekeerde modeshow’:

Verklaar jezelf bontvrij en leg een eed af. Vraag je vrienden en familie dit ook te doen en stuur op deze manier een duidelijke boodschap naar bont fokkers. Klik hier om de eed af te leggen.

Bron: persbericht PETA ©PiepVandaag.nl