De Tanzaniaanse minister van Natuurbeheer en Toerisme, Khamis Kagasheki, heeft een extreme benadering voorgesteld om olifantenstroperij in zijn land het hoofd te bieden. Het onmiddellijk executeren van stropers zal volgens hem in drastisch minder geslachte olifanten resulteren.

Kagasheki
Afrikaanse olifant | Foto: © Erwin Vermeulen

Kagasheki deed zijn uitspraken tijdens de Internationale Mars voor de Olifant, die plaatsvond in 15 landen op Werelddierendag:

“Stropers moeten streng gestraft worden, omdat ze genadeloze mensen zijn, die onze dieren en soms ook onze bewakers doden. De enige manier waarop dit probleem opgelost kan worden is de stropers ter plekke executeren.”

Hij zei ook:

“Ik ben er mij bewust van dat enkele mensenrechtenactivisten zullen zeggen dat stropers evenzeer recht hebben op een eerlijk proces. Maar laten we eerlijk zijn: Stropers vermoorden niet enkel dieren, maar ze aarzelen ook nooit om iemand dood te schieten die in hun weg staat.”

Militarisatie

De reacties op zijn woorden zijn verdeeld. Er wordt gewaarschuwd voor een escalatie van geweld in de regio. De Afrikaanse natuurreservaten worden onder druk van de dreiging van stropers, die extreem geweld niet schuwen, steeds verder gemilitariseerd. Volgens de Stichting The Thin Green Line vonden de afgelopen 10 jaar meer dan 1.000 parkbewakers de dood in een poging dieren te beschermen.

Illegale ivoorhandel

Ivoor wordt ‘het witte goud van de Jihad’ genoemd en de opbrengsten van de illegale handel zijn al meerderde keren in verband gebracht met terroristische groeperingen, die er hun operaties mee financieren.

Volgens het David Sheldrick Wildlife Trust, die de Internationale Mars voor de Olifant organiseerde wordt er op dit moment iedere 15 minuten een olifant afgeslacht voor zijn slagtanden. In 2025 zal de olifant in het wild dan ook zijn uitgestorven.

Rob Brandford, directeur van het David Sheldrick Wildlife Trust zegt over het voorstel van Kagasheki:

“Opzichters zitten in het midden van een oorlog tegen zwaar bewapende stropers. Velen lieten al het leven om olifanten te beschermen. Jaarlijks worden er tienduizenden olifanten gedood voor hun ivoor en stropers moeten weten dat ze hun leven riskeren als ze ervoor kiezen olifanten af te slachten. Zachte maatregelen, zoals die vandaag gebruikt worden, zullen stropers niet tegenhouden. Onze teams in Kenia kunnen de ene dag een stroper aanhouden en hem de week erna opnieuw tegenkomen omdat hij een kleine boete betaalde aan de rechtbank. Dat is toch geen afschrikmiddel?”

Bron: DeMorgen.be & Huffington Post ©PiepVandaag.nl