NVWA trekt handen af van gecrepeerde hond

Begin januari berichtte PiepVandaag.nl over de vondst van een dode hond in het bosgebied bij Gellik-Eigenbilzen, net over de Belgische grens ten noordwesten van Maastricht. Op een afgelegen stuk trof een wandelaar een hondenbench aan met daarin een uitgemergelde en inmiddels overleden bruine Amerikaanse Staffordshireterriër. De dode hond lag in zijn eigen uitwerpselen.

gecrepeerde hond

Foto: JG

Tien dagen na de vondst lag het dode dier er nog steeds. De gemeente Lanaken beloofde na opnieuw media-aandacht, het dier op te halen en een onderzoek te starten. Gehoopt werd dat de hond gechipt zou zijn en zo de eigenaar kon worden opgespoord.
Inmiddels zijn we maanden verder en hebben een aantal Belgische dierenbeschermers zich voorgenomen de onderste steen boven te krijgen met betrekking tot het afgrijselijk lot dat deze hond ten deel is gevallen. Zij houden PiepVandaag.nl op de hoogte van hun bevindingen.

Engelse bulldog
Zo is gebleken dat het gaat om een Engelse bulldog en geen Amerikaanse Staffordshireterriër, zoals eerst werd gedacht. Het dier, een teefje, is gechipt op 10 juni 2013, samen met twee andere pups, allen geboren op 2 mei 2013 in Hongarije en in het bezit van een Hongaars dierenpaspoort. Deze pups waren bedoeld voor export, en wel voor Nederland. Volgens de laatst bekende gegevens hebben ze Nederland ook bereikt, maar verdere registratie en documentatie ontbreekt.

Hier zijn ook de alarmbellen gaan rinkelen, want uit de verdere informatie die is verzameld blijkt dat het heel waarschijnlijk is dat er sprake is van een link met de malafide hondenhandel waar Omroep Brabant onderzoek naar heeft gedaan en Karen Soeters uitgebreid over heeft bericht in haar blog.

NVWA
De sporen leiden dus naar Nederland. Er is dan ook meteen aangeklopt bij de NVWA, het verantwoordelijke orgaan in ons land met betrekking tot registratie van en controle op alles wat te maken heeft met handel en fok van gezelschapsdieren en dus ook belast met het aanpakken van broodfok en malafide hondenhandel. Deze organisatie geeft echter nul op rekest, ondanks verschillende verzoeken en pogingen van onze Belgische collega’s. Het dier is namelijk niet geregistreerd in hun database en daar houdt het voor de NVWA dan direct mee op.

Dat deze hond zo vreselijk aan haar einde is gekomen, aan haar lot overgelaten, gestorven aan ontbering in haar eigen uitwerpselen, maakt verder niet uit. Het heeft al twee weken moeten duren voordat ze überhaupt uit het bos werd weggehaald. En ook hét aanspreekpunt voor misstanden met betrekking tot hondenhandel trekt de handen er van af, omdat het dier niet geregistreerd staat “in de database” en dus niet te controleren is voor de NVWA. Ronduit onacceptabel en een klap in het gezicht van de mensen die proberen iets recht te zetten voor dit dier en de onfortuinlijke dieren die wellicht nog in handen zijn of komen van deze handelaar.

Hier is het laatste woord dan ook nog niet over gezegd!

gecrepeerde hond

©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Arm dier ,en dit gebeurd in dit Land? Den haag word eens wakker kijk naar dit verhaal over dit diertje en ga eens ff onderhandelen ,doe nu eens wat het volk verwacht van jullie

 2. Waarom kan hier geen dierenpolitie zijn net als in Amerika wij doen toch alles na wat Amerika betreft en zie de resultaten ik hoor en zie niets anders dan dieren die mishandeld worden
  Waar betalen wij voor waar is de wet voor om de rijken te beschermen die niets anders doen dan hun zakken vullen het leven is om van alles wat leeft te houden en wij zijn er om de zwakken te beschermen
  Ik huil bij dit soort praktijken en voel mij schuldig omdat ik door al onze klotewetten niet kan helpen
  Dieren zijn de eerlijkste wezens die hier op de aarde rondlopen de mensen zijn geen mensen meer en de wetten gelden niet voor de afhankelijke maar alleen voor de rijken
  Mijn vraag is hoe hebben wij dat met zijn allen kunnen laten gebeuren waarom staan we niet samen op een lijn en niet. Alleen op papier ik wil graag opkomen voor de dieren maar kan dat nooit alleen en zou heel graag meer willen doen

 3. Hoe is het mogelijk, ik ga niet op vakantie (dan zijn mijn katten alleen) en als ik een half uur te weinig per dag aandacht aan mijn paard besteed voel ik mij schuldig, hoe is het mogelijk, dat zoiets nog verder kan leven zonder schuldgevoel, hoe is het mogelijk, het is monsterachtig

 4. silvia cevat zegt:

  Zal zeker wat laten horen….Mensen kunnen zo wreed zijn…naar elkaar maar ook naar dieren. Deze laffe daad wordt vanzelf gestraft…Dit is schandelijk en heel verdrietig voor de hond.

 5. Monique zegt:

  RIP lieve hond van wie het leven alleen maar ellende is geweest…….
  NVWA, schaam je héél diep !

 6. Roelie Doeve zegt:

  Het is schandalig dieren hebben geen kans tegen dit soort tuig mensen die voor zr op komen hebben het zwaar ik sta achter jullie dit moet bestrafd worden dat ze dieren zo behandelen wal gelijk in een woordt arm dier maar we moeten voor ze vechten en de beulen moeten bestrafd worden geld daar draaid het om ten koste van die arme wezentjes bah

 7. Veel mensen hier in Nederland geloven nog steeds het sprookje dat het hier allemaal heel goed geregeld is, niet dus.
  Wij staan in Europa bijna onderaan wat duurzaamheid betreft en milieuvriendelijk.
  Onze overheid vertikt het om mensen te helpen met duurzame energie.
  Megastallen worden gepromoot door regering en banken.
  Maar we staan wel bovenaan wat vergif gebruik betreft.
  Dieren zijn hier nog steeds dingen, vandaar dat we ook een PvdD hebben, vanwege alle misstanden hier.

 8. Afschuwelijk, ik schaam me diep voor mijn soortgenoten. Het blijkt maar weer dat onze lieve trouwe viervoeters ons ongelofelijk hard nodig hebben. Arm diertje, heb zo mrt je te doen, rust zacht ❤️

 9. Hierbij willen wij graag helpen om deze zaak als nog opnieuw te gaan openen.
  Het kan niet wezen dat dierenbeulen de vrijehand hebben en niet vervolg worden door hun daden.
  Wij hopen dan ook dat de VNWA zich als nog bedenkt.

  Steunpunt voor dieren.
  https://www.facebook.com/steunpuntvoordieren

  • Gisteren heb ik een bericht naar de NVWA gestuurd met de vraag waarom zij niet heeft ingegrepen. Het antwoord is als volgt: “De NVWA heeft direct onderzoek gedaan. De hond is in 2013 verkocht, helaas is niet te achterhalen aan wie. De nieuwe eigenaar heeft de hond niet geregistreerd. Er zijn geen aanknopingspunten voor verder onderzoek. ” Het functioneren van deze instantie is om te huilen.

 10. De tranen lopen over mijn gezicht. Dat dit arme beestje op deze afgrijselijke manier aan haar einde moest komen door mensen die de benaming “beest” onwaardig zijn. En dat ze na haar dood nog behandelt wordt als een stuk afval.
  Afgrijselijk!!!! In wat voor een wereld leven wij???

 11. e.sikkema zegt:

  ik heb twee katten ik verzorg ze goed schandaalig dit

 12. NVWA… pff, is daar überhaupt ooit iets (laat staan iets goeds) uit voortgekomen. Voortgangsrapportjes schrijven, ja dat kunnen ze als de beste. NVWA is niets meer dan een farce. Ik zou mij kapot schamen als ik daar zou moeten ‘werken’.

 13. Ongelooflijk geen woorden voor hoop dat je brandt in de hel hiervoor hou van dieren en me honden thuis zijn me alles gewoon als familie dat had ze moeder van diegene die dit heeft gedaan . En hoop dat onze wegen ooit elkaar kruizen kijken of jij t leuk vindt als ik je in t bos achterlaat en vin dat er meer dierenpolitie moet komen neem voorbeeld america !!!

 14. Marianne van Selow zegt:

  Hoe ziek kunnen mensen zijn, dat je een dier op deze manier laat doodgaan???? Laat m dan achter op een plek waar hij gevonden kan worden, of laat m desnoods los.

 15. Iedere keer verbaas ik mij weer opnieuw en ben vaak verbijsterd over hoe slecht veel zaken geregeld zijn. Dingen die heel logisch en redelijk zijn blijken in de praktijk helemaal niet te gebeuren. En ondertussen blijft het sprookje in stand gehouden dat in Nederland alles heel goed geregeld is.