Eerder vertelde we op PiepVandaag het verhaal van de achtergebleven huisdieren in het radioactieve gebied rondom Fukushima. Gelukkig is JEARS niet alleen in hun missie de dieren te helpen. Ook Naoto Matsumura, voorheen boer, zet zich in voor achtergebleven dieren. 

Fukushima Naoto Matsumura
©Huffington Post

Op slechts 10 kilometer van de energiecentrale ligt het stadje Tomioka, volledig geëvacueerd en verlaten. Naoto Matsumura heeft echter besloten te blijven, geheel onzelfzuchtig, zich het lot van de dieren aantrekkende. Hij is alleen, heeft geen elektriciteit of stromend water en verlaat het gebied enkel om voedsel in te slaan. Voor zichzelf en voor de dieren.

Matsumura gaat dood. De straling in zijn lichaam is zo hoog dat genezing niet mogelijk is. Zelf is hij enkel woedend, vooral op de regering, die weigert iets te doen voor de dieren. Hij blijft in Tomokia, gevoed door zijn woede en verdriet. Hij zal sterven voor zijn tijd, om ervoor te zorgen dat de dieren van Fukushima niet aan hun lot worden overgelaten.

Het verhaal van Naoto en zijn dieren gaat gelukkig de wereld over. Op Facebook heeft Nanci Caron een pagina gestart om het verhaal te vertellen en geld in te zamelen. Naoto is niet meer te redden, maar zijn dieren wel.

Bron ©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen