Een tot voor kort onbekende bultrugdolfijnensoort, die leeft voor de kust van Australië, is officieel geïdentificeerd.

dolfijnsoort
Foto: LaPrimaDonna via Compfight cc 

Wetenschappers van de Wildlife Conservation Society (WCS) en het American Museum of Natural History hebben een evolutionair beeld kunnen schetsen van de diersoort door genetisch materiaal te vergelijken met 235 andere dolfijnen.

Bultrugdolfijnen zijn verdeeld in twee groepen, één die leeft in de Atlantische Oceaan en de andere die te vinden is in de Indische en de Grote Oceaan. De tweede groep, zou volgens de nieuwe gegevens verdeeld moeten worden, waarbij sprake is van twee soorten en één hele andere, voor de boeken nieuwe soort.

Martin Mendez, van het WCS verklaarde in een persbericht:

“Gebaseerd op onze huidige bevindingen op basis van morfologisch en genetisch onderzoek, kunnen we aannemen dat er minimaal vier verschillende soorten bultrugdolfijnen bestaan. Deze ontdekking helpt ons meer te begrijpen over de evolutie van deze dieren en kan leidend zijn voor te kiezen maatregelen ter bescherming van al deze ondersoorten.”

Bultrugdolfijnen, die zo genoemd worden omdat ze een bult hebben onder de rugvin, worden zo’n 2,5 meter lang en hun huidskleur kan variëren van donkergrijs, naar wit en zelfs roze. De dieren, net als andere dolfijnensoorten, worden in hun voortbestaan zwaar bedreigd door verlies aan leefgebied en vissersactiviteit.

“Nieuwe informatie over de specifieke ondersoorten binnen de groep bultrugdolfijnen en de erkenning ervan geeft wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor hoe belangrijk het is maatregelen te nemen om hun unieke genetische diversiteit en hun leefgebieden te beschermen, aldus Howard Rosenbaum van het WCS.

Bron ©PiepVandaag.nl