De Nieuw-Zeelandse zeeleeuw ook wel Hooker’s zeeleeuw of  Whakahoa in ’t Maori leeft rondom de zuidelijke en sub-Antarctische eilanden van Nieuw-Zeeland. Omdat Nieuw-Zeeland voor de komst van mensen, uitgezonderd een paar vleermuissoorten, geen landzoogdieren had, is deze zeeleeuw naast de walvissen het grootste dier van deze eilanden.

Hooker's zeeleeuw
Hooker’s zeeleeuw | Foto: Erwin Vermeulen

Het is ook de meest bedreigde zeeleeuw ter wereld. Al in de oudheid werden ze lokaal uitgeroeid op de Chathameilanden door de Moriori-bevolking. Elders neemt hun aantal nog steeds af. Midden jaren 90 werd hun aantal op 15.000 geschat, in 2008 op 9.000.

Driekwart van alle Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen leefden rondom de sub-Antarctische Aucklandeilanden en 95% van de jongen werden daar geboren.

De uitbraak in 1998 van de geïntroduceerde bacteriële ziekte Campylobacter kostte het leven aan de helft van alle geboren jongen en aan een vijfde van de vrouwtjes op de Auckland eilanden. Een volgende geïntroduceerde bacteriële ziekte, Klebsiella, doodde daar een derde van alle pups in 2002 en een vijfde in 2003. De populatie is er sinds 1998 gehalveerd en kan in 2035 verdwenen zijn.

Een andere grote bedreiging is de inktvis-visserij door middel van trawlnetten. Zoals bijna overal ter wereld oefent de visserij-industrie grote druk uit op de regering om hen geen beperkingen op te leggen en kritisch wetenschappelijk onderzoek wordt vaak als twijfelachtig of onvoldoende bestempeld.

Net als vorig jaar mag deze visserij 68 van deze zeeleeuwen doden als bijvangst.

Voor het eerst in 150 jaar plant een kleine groep Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen zich weer voort op de kust van het Otago schiereiland op het zuidereiland waar bovenstaande foto is genomen op Sandfly Beach. Of dat de soort gaat redden is de vraag.

Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.

©PiepVandaag.nl