Op afstand bestuurbare vliegtuigjes worden door het WWF in Nepal’s Chitwan National Park ingezet om stroperij tegen te gaan. Deze zogenaamde “Conservation Drones” houden de populaties van neushoorns en tijgers scherp in de gaten.

Bengaalse Tijger
In Chitwan National Park leven een aantal bijzondere en zeldzame soorten, waaronder de Bengaalse Tijger ©Wikimedia Commons

De drones zijn uitgerust met camera’s en GPS-navigatie en maken het mogelijk moeilijk toegankelijke gebieden te monitoren voor activiteiten van stroperij. De vliegtuigjes hebben een vleugelwijdte van 2 meter en hebben een bereik van 25 kilometer.

Vooral de populatie tijgers en Indische neushoorns staan zwaar onder druk door stroperij. De belangrijkste afzetmarkten voor de dierlijke producten zijn China en andere landen van Zuidoost-Azië. WWF Nepal hoopt met de inzet van nieuwe technologieën illegale jacht en handel te kunnen inperken.

Anil Manandhar, woordvoerder van het WWF in Nepal zegt:

“WWF Nepal has been introducing new science and technology to aid ongoing conservation efforts in Nepal. The conservation drones are the latest addition.” […] We believe that this technology will be instrumental in monitoring Nepal’s flagship species and curbing illegal wildlife trade.”

WWF Nepal staff met drone
WWF Nepal staff met drone ©WWF Nepal

Bron ©PiepVandaag.nl