In de Amazone, in Brazilië, zijn negen nieuwe soorten Tarantula’s ontdekt. Vier ervan zouden afstammen van een mysterieus, eeuwenoud geslacht, het  ‘Typhochlaena’-geslacht, waarvan altijd gedacht werd dat het al lang uitgestorven was. De fauna in het Amazonegebied is eigenlijk nog heel onbekend. De planten en dieren worden ernstig bedreigd door menselijk handelen.

Tarantula vogelspin
Foto: Wikimedia Commons

Met de nieuw ontdekte soorten, wonen er nu zestien soorten boombewonende vogelspinnen in de Amazone. Deze soort komt voor in de tropen en heeft een dunner lichaam en langere poten dan ‘gewone’ vogelspinnen om zich op meer oppervlakten te kunnen voortbewegen.

“We hebben nu vier soorten die lijken af te stammen van een mysterieus geslacht dat gekend was in 1841. Dit zijn de kleinste arborale tarantula’s ter wereld en uit analyse blijkt dat hun geslacht ontzettend oud is. Ze kunnen dus gezien worden als relieken van een voorheen wijdverspreide soort”, zo verklaart Dr. Rogério Bertani, tarantulaspecialist van het Instituto Butantan in São Paulo.

De ontdekking van de nieuwe tarantulasoorten is zeer bijzonder. Onderzoekers zijn echter bang dat de prachtig gekleurde, tropische vogelspinnen slachtoffer zullen worden van dierenhandel.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl