Een duikteam van de in Nederland gevestigde internationale zeebeschermingsorganisatie The Black Fish heeft tijdens het weekend succesvol honderden bedreigde blauwvintonijnen bevrijd uit kooien van een visboerderij nabij het eiland Ugljan, Kroatië. Met de actie is het startschot gegeven voor een nieuwe campagne om de lucratieve handel in de blauwvintonijn onder de publieke aandacht te brengen en illegale visserij van de bedreigde vissoort in de Middellandse Zee tegen te gaan.

Blauwvin Tonijn
Foto: Wikimedia Commons

Daarnaast roept The Black Fish de leden van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) op om de regels voor blauwvintonijnvisserij te herzien. Twee jaar geleden heeft de ICCAT, die toezicht houdt op de blauwvintonijnvissers, besloten dat vissen alleen gevangen mogen worden als ze minimaal 30 kg wegen om er zo voor te zorgen dat de dieren zich tenminste één keer kunnen voortplanten, voordat ze gevangen worden. Maar ICCAT besloot tegelijkertijd dat vissers in de Adriatische Zee, met name uit Kroatië, toch op de kleinere vissen mogen blijven jagen.

Dat besluit heeft nu tot gevolg dat de bedreigde vis steeds verder in de problemen komt, volgens Wietse van der Werf, oprichter en woordvoerder van The Black Fish:

“Deze vrijstelling is een vorm van gelegaliseerde stroperij. Door maar door te gaan met het vissen op deze jonge dieren, kan deze toch al bedreigde soort zich onmogelijk voortplanten. Wij roepen de delegatieleden van ICCAT dan ook op om deze speciale regeling op te schorten en de handel in de bedreigde vis tegen te gaan. We moeten er gezamenlijk naar toe werken dat één van de grootste en snelste vissen in onze oceanen een kans hebben om te overleven.”

The Black Fish heeft de afgelopen weken in Kroatië onderzoek gedaan naar de controversiële tonijn-industrie in het land. Drie dagen geleden waren bemanningsleden van de organisatie getuige van de slachting van een aantal vissen en zij besloten toen tot actie over te gaan. Leden van het duikteam slipten langs de beveiliging bij de visboerderij en zijn het water ingegaan om de netten van de zeekooien open te snijden en de vissen te bevrijden.

Bron ©PiepVandaag.nl