Orka MorganOrka Morgan blijft nog zeker twee weken in Nederland. Dat heeft de rechtter in Amsterdam gisteren bepaald. Het Dolfinarium Harderwijk probeerde via de rechtbank de verhuizing van de vrouwtjesorka naar dierenpark Loro Parque op Tenerife te versnellen, maar moet tot 21 november wachten op de schriftelijke uitspraak van de rechter.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaf op 12 oktober toestemming voor de verhuizing van Morgan, maar het dolfinarium wil niet tot eind november wachten met de verplaatsing. Ze willen Morgan zo snel mogelijk op Tenerife hebben. Dierenrechtenorganisaties, verenigd in de Orka Coalitie, pleitten op de zitting voor uitzetting in de vrije natuur voor de kust van Noorwegen.

De Orka Coalitie verwijt het Dolfinarium er een commercieel belang op na te houden, door Morgan te ruilen voor dolfijnen. Het Dolfinarium gaf daarentegen aan dat het heel normaal is dat dierenparken elkaar helpen. De rechter was kritisch over de afspraken tussen beide parken, die volgens haar niet geheel transparant zijn.

Het Dolfinarium voegde daaraan toe dat Morgan een goede toekomst wacht op Tenerife. De Orka Coalitie betwistte dat en toonde uitvergrote foto’s, gemaakt in Loro Parque, waarop te zien is hoe de agressieve orka’s elkaar hebben toegetakeld met bijtwonden. De foto’s toonden ook dat de orka’s in het park zijn besmet met het herpesvirus rond de geslachtsdelen. De orkadeskundigen concluderen dat het dierenpark totaal ongeschikt is voor Morgan, die in juni vorig jaar verzwakt uit de Waddenzee werd gevist.

De advocaat van de staatssecretaris gaf aan dat orka’s in principe in de vrije natuur thuishoren, maar dat Morgan een betere kans krijgt in het Loro Parque.

De belangstelling voor de rechtszaak rond de toekomst van orka Morgan was erg groot. Er waren niet geboeg zitplaatsen voor alle belangstellenden, waardoor er publiek op de grond heeft plaatsgenomen.