Door een nog onbekende oorzaak zijn er op dit moment al honderden dolfijnen gestorven voor de oostkust van de Verenigde Staten. Alleen al aan de kust van de staat Virginia zijn er in juli 45 kadavers aangespoeld, normaal zijn dat er gemiddeld zeven. Ook andere staten meldden een groeiend aantal dode dolfijnen.

dolfijnensterfte
Tuimelaar | Foto: By NASAs [Public domain], via Wikimedia Commons
“Momenteel stranden meer dan zevenmaal zoveel dolfijnen aan de kusten van de Midden-Atlantische staten dan normaal”, aldus de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). “Alle leeftijdscategorieën zijn getroffen en vaak spoelen nog levende dieren aan, maar meestal toch dode, enkele al in vergevorderde staat van ontbinding”. Het gaat vooral om grote tuimelaars die getroffen worden.

Wat precies de oorzaak is van de dode dolfijnen is nog niet bekend. Wel zijn de aangespoelde dieren duidelijk vermagerd en velen hebben longaandoeningen.

Wetenschappers vermoeden dat het om een infectie gaat, maar weten vooralsnog niet waardoor deze veroorzaakt wordt.

De lichamen van de dode dolfijnen zijn al een probleem op zich. Susan Barco en haar team binnen het Virginia Aquarium kunnen de drukte door de kadavers bijna niet meer aan.

“We hebben de dieren al in vriezers gedaan en mensen van buitenaf helpen ons met autopsies. Afgelopen weekend hadden we 25 dode dolfijnen. Als het er nog meer worden kunnen we het echt niet meer aan en hebben we nog meer hulp nodig. Helaas is hier weinig geld voor beschikbaar”, aldus Barco.

De raadselachtige dood van dolfijnen is de grootste in de Verenigde Staten sinds de grote tuimelaarsterfte van 25 jaar geleden. In 1987/1988 waren tussen New Jersey en Florida circa 750 dieren omgekomen. Toen werd er een virus als oorzaak gevonden.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser