De Keniaanse Dienst voor Wildbeheer (KWS) heeft afgelopen vrijdag laten weten dat krijgers van de Masaï verantwoordelijk voor het doden van zes leeuwen strafrechtelijk vervolgd zullen worden.

Masaï doden leeuwen
Eén van de zes gedode leeuwen ©KWS

De zes leeuwen (twee vrouwtjes, twee jongvolwassen en twee welpen) hadden hun leefgebied in het Nairobi National Park, maar waren gaan zwerven om in hun voedselbehoefte te voorzien, wat niet ongewoon is tijdens het regenseizoen. Het komt dan wel eens voor dat de leeuwen zich te goed doen aan het vee van de Masaï.

De Masaï is een grotendeels nomadisch volk wat leeft in Oost-Afrika, voornamelijk in Kenia en Tanzania. Kenmerkend voor de Masaï is dat zij er ondanks de groeiende moderne civilisatie in slagen veel van hun eeuwenoude tradities te bewaren.

Het doden van een leeuw is tevens zo’n traditie. Het wordt gezien als één van de grootste daden die je in een leven kan hebben verricht.  Het staartpuntje van leeuw wordt uiteindelijk afgehakt om te bewaren als trofee.

Een team van het KWS is in overleg gegaan met de Masaï om te achterhalen waarom de dieren zijn gedood. Het KWS betreurt de dood van de dieren enorm en hoopt door afspraken te maken met de Masaï en strafrechtelijke vervolging herhaling te voorkomen.

Bron ©PiepVandaag.nl