Heb je konijnen? Let bij warme temperaturen dan goed op! De blauw-groene vleesvlieg legt haar eitjes graag op konijnen en veroorzaakt hiermee madenziekte (myiasis). In de lente en zomer overlijden hierdoor veel konijnen op een gruwelijke manier.

konijn
Foto: Wikimedia Commons

De vliegen leggen hun eitjes in de vacht en de huid van konijnen, voornamelijk bij de kontjes of tussen de achterpoten. Als de maden uitkomen, dan beginnen ze direct te eten: van jouw konijn! Je kunt je voorstellen dat dit zeer pijnlijk is. Binnen een paar uur banen de maden zich een weg naar binnen en veroorzaken bloedvergiftiging. Je konijn kan binnen 1 tot 2 dagen sterven als je te laat actie onderneemt.

Maden aanwezig
Hangen er groene vliegen rond je konijn? Zie je vreemde kale plekken, gaatjes in de huid en zit het konijn stil in een hoekje? Als je goed kijkt zul je wellicht de kleine, witte larven zien. Ga in dat geval direct naar de dierenarts, dit is een spoedgeval!

Controle
Het is belangrijk om je konijn geregeld (op warme dagen liefst meermaals per dag) te controleren. Heeft het dier soms een vies kontje of een wondje? Dan heeft hij een extra grote kans op de madenziekte. Kijk daarom goed zijn vacht en achterkant na. Niet elk konijn vindt dit even leuk, maar het is wel belangrijk. Geef het dier naderhand een lekker stukje groente of fruit als beloning. Ook andere dieren zoals kippen en schapen kunnen overigens het doelwit zijn van deze vlieg.

Middelen tegen vliegen en maden
Haal Clik Pour-On bij de dierenarts: dit is een middel dat bij schapen wordt gebruikt, maar ook je konijn kun je hiermee insmeren. Verder kun je bij de dierenwinkel Anti-Myiasis van Beapher kopen, waarmee je je konijn kunt inspuiten. De spray biedt 2-3 maanden bescherming. Hoewel je hiermee de kans op madenziekte verkleint, is dit geen garantie voor het uitblijven van de ziekte. Controle blijft nodig, evenals het schoonhouden van je konijn.

Schoon konijn
Heeft je konijn last van aangekoekte uitwerpselen? Maak hem schoon door hem met zijn achterwerk in een bak warm water te zetten en wrijf keutels uit de vacht. Plakpoep kan ontstaan door verkeerde voeding. Wat krijgt je konijn te eten? Geef hem vooral veel ruwvoer (hooi). Uit gemengd konijnenvoer kiest je konijn vaak de lekkerste hapjes en laat de bikskorrels, met de meeste voedingsstoffen, liggen. Diarree kan hierdoor het gevolg zijn. Geef hem daarom liever een goede kwaliteit compleet droogvoer met veel vezels. Zorg ook dat je konijn niet te dik wordt: anders kan hij zichzelf niet goed meer schoonhouden.

Verblijf
Hou het verblijf van je konijn schoon om de aanwezigheid van vliegen te beperken. Een horrengaas over het verblijf kan daarnaast voorkomen dat vliegen je konijn kunnen bereiken.

©Animals Today Angelique Lagarde