Een lopende haai, het is geen grap. Sterker nog, er zijn met deze ontdekking inmiddels totaal negen ‘lopende’ haaiensoorten bekend! Wetenschappers verbonden aan Conservation International en aan het Western Australian Museum ontdekte het dier in de buurt van een afgelegen Indonesisch eiland.

Hemiscyllium halmahera - lopende haai
Hemiscyllium halmahera | Screenshot van onderstaande video 

“De haaiensoort Hemiscyllium halmahera gebruikt zijn vinnen om over de zeebodem ’te lopen’ op zoek naar voedsel zoals kleine visjes en schaaldieren”, aldus Emmeline Johansen van de Aziatische tak van Conservation International. “Deze ontdekking komt precies op het moment dat Indonesië besloten heeft de beschermende activiteiten voor haaien- en roggensoorten die ernstig bedreigd worden te intensiveren.”

Hemiscyllium halmahera leeft in de wateren bij het Indonesische eiland, Halmahera, vandaar de naam. Zes van de negen haaiensoorten die hun vinnen inzetten om te wandelen over de zeebodem zijn te vinden rond Indonesië. Kenmerkend is dat deze haaien geen groot leefgebied verkiezen en vooral ondiepe wateren prefereren.

Indonesië kent zonder meer een soortenrijkdom met minstens 218 verschillende soorten haaien en roggen en maar liefst 75% van ’s werelds koraal dat er groeit. Des te belangrijker dit gebied goed te beschermen.

Indonesië focust zich na bijna dertig jaar bekend te hebben gestaan als de grootste importeur van gedroogde haaienvinnen en andere haaien- en roggenproducten op initiatieven die wel degelijk geld in het laatje brengen, maar juist ook goed uitpakken voor de dieren, zoals bijvoorbeeld ecotoerisme. Johansen zegt:

“De afgelopen zes maanden alleen al, hebben twee van de belangrijkste toeristische trekpleisters, Raja Ampat en West Manggarai (bekend van het Komodo National Park) hun wateren uitgeroepen tot volledig beschermd gebied voor de haaien en roggen die er leven.”

New species of “walking” shark found in Indonesia

Bron ©PiepVandaag.nl