Bizar plan van de staatssecretaris voor Landbouw van Frankrijk Guillaume Garot.

Foie Gras
Foie gras | Foto: Wikimedia Commons

Hij gaat begin volgend jaar hoogstpersoonlijk naar Californië om uit te leggen waarom de productie van foie gras helemaal niet dieronvriendelijk is.

“Ik wil ze duidelijk maken dat het welzijn van de dieren gerespecteerd wordt bij de productie”, aldus Garot.

Sinds afgelopen juli is foie-gras, net als in Nederland, verboden in Californië juist vanwege de gruwelijke productiemethode. Dieren worden in de laatste weken van hun leven onder dwang gevoed. Ze krijgen een stalen of rubberen buis in hun keel waardoor twee tot drie keer per dag een vette maispap in hun maag wordt gepompt. Dit is niet alleen zeer pijnlijk en stressvol voor de dieren het veroorzaakt ook ernstige ademhalingsproblemen en verwondingen.

Een rechter in Los Angeles heeft afgelopen week een bezwaarschrift van foie gras producenten uit Canada tegen het verbod afgewezen.

“Als het langs de juridische weg niet lukt, dan zullen we andere methoden moeten hanteren, dat wil zeggen hen proberen te overtuigen en dat ga ik dan ook proberen,” aldus Garot.

Ieder jaar worden wereldwijd 500.000 ganzen onder dwang gevoederd voor foie gras. Frankrijk is verantwoordelijk voor 80% van de productie, gevolgd door Bulgarije en Hongarije.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nlWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur