In Amerika is het legaal om leeuwenvlees te eten, je hoort het goed! En er zijn restaurants, al zijn dat er niet veel, die het serveren. Staatsvertegenwoordiger van Illinois, Luis Arroya strijdt voor het bannen van de verkoop ervan in zijn staat. Ondanks zijn harde werk ziet de rest van de staatsvertegenwoordigers er echter nog niet de ernst van in. En de rest van Amerika ook niet.

Leeuw - leeuwenvlees
Foto: Dan Harrod via Compfight cc

Kristina Rasmussen, vice president bij de politie van Illinois zegt dat de meeste mensen nooit zouden overwegen om leeuwenvlees te eten. Zij is dan ook niet overtuigd dat dit een groot probleem is in Illinois, en zegt dat deze situatie opgelost kan worden door gezamenlijk actie te voeren, het debat aan te gaan of bewustwording te creëren.

“Moeten we ons nu haasten om hier een wetgeving van te maken, terwijl we op het moment zoveel meer belangrijke zaken te behandelen hebben?” aldus Rasmussen.

Misschien niet. Maar het is niet de eerste keer dat er over Amerika dubieuze berichten verschijnen met betrekking tot leeuwenvlees. Zo was er in Phoenix, Arizona een eigenaar van een taco restaurant die in 2011 vertelde van plan te zijn Afrikaans leeuwenvlees te willen gebruiken voor in zijn taco’s. De eigenaar beweerde te zijn geïnspireerd door een andere collega restauranteigenaar in dezelfde stad. Deze horeca-ondernemer, Cameron Selogi, besloot als ‘ode’ aan het WK-voetbal (Zuid-Afrika, 2010) leeuwenvlees toe te voegen aan het menu. Het vlees werd toentertijd besteld bij een leverancier genaamd Czimer Game & Seafood, waarvan de eigenaar in 2003, zes maanden in de gevangenis doorbracht voor het illegaal verhandelen van tijger- en luipaardenvlees. De winkel bestaat nog steeds. Eén blik op het assortiment en je hebt vrij snel in de gaten dat er hier iets vreselijk misgaat. Czimer Game & Seafood is niet de enige in z’n soort. Exotic Meats USA heeft leguaan en bij BuyExoticMeats.com kun je emoe- en krokodillenvlees krijgen.

Crawford Allan van het WWF en directeur van TRAFFIC zet zich in tegen illegale handel in wilde dieren en zegt dat de leeuwen op Amerikaanse bodem worden gefokt voor hun vlees en zo op het menu belanden van restaurants:

“We hebben geen bewijzen dat de handel die plaatsvindt in Amerika met leeuwen illegaal is.”

Wat is echter het signaal dat Amerika met deze buitensporigheden geeft. Werken dit soort praktijken illegale handel en stroperij juist niet in de hand?

Luke Dollar van het Big Cats Initiative zegt:

“Hoewel dit geen leeuwen zijn die een realistische kans hebben om ooit eens leven in het wild te krijgen, is het gebruik van deze dieren als voedsel ethisch gezien op z’n zachtst gezegd dubieus.”

Daar komt bij dat Amerika één van de grootste, zo niet de grootste importeur is van producten afkomstig van leeuwen. Tanden, staarten,  huiden, alles wordt het land, al dan niet ‘legaal’, binnen gesleept. Nu kan de Amerikaanse overheid wellicht weinig veranderen aan wat er daadwerkelijk in Afrika gebeurt, maar het verbieden van handel in de producten en het sluiten van de lionfarms, waar de dieren worden gefokt voor hun vlees op eigen bodem is toch wel het minste. Als er geen markt voor is, zal de stroperij immers afnemen.

In dit licht wordt het lokale gevecht van Luis Arroya in Illinois exemplarisch en meerdere Amerikanen hebben zich opgeworpen om ervoor te zorgen dat dit stopt. Er zijn inmiddels meerdere petities die door alle nationaliteiten worden ondertekend. Een duidelijke boodschap!

Petitie gericht aan Czimer Game & Seafood.

Petitie gericht aan de US Department of Agriculture.

Lees hier meer over Luis Arroya’s strijd in Illinois [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.