Klimaatverandering zorgt ervoor dat koraalriffen wereldwijd ernstig in gevaar zijn. Klimaatwetenschappers gingen er in eerste instantie vanuit dat een gemiddelde temperatuurstijging van twee graden Celsius ‘acceptabel’ is voor het meeste leven op aarde. Volgens huidige onderzoek door Duitse en Australische wetenschappers, zoals gepubliceerd in de online editie van Nature Climate Change, gaat dit echter niet op voor koraalriffen.

Koraal

De zware industrie, auto’s, vliegtuigen, maar vooral de intensieve veehouderij zijn er verantwoordelijk voor dat de aarde opwarmt. De kwetsbare koraalriffen zijn erg gevoelig voor deze temperatuursverandering. Door de hogere temperaturen verbleekt het koraal en kan het uiteindelijke afsterven. Zeewater verzuurt, doordat veel broeikasgassen terechtkomen in de zeeën en oceanen. Door deze verzuring bouwt koraal minder calcium op en groeit het veel minder snel. Tevens wordt door de verzuring het aanpassingsvermogen van koraal aan hogere temperaturen aangetast.

Volgens de wetenschappers moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch worden teruggebracht in de komende tien jaar, om de koraalriffen nog te kunnen redden.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl