Drie jaar geleden kreeg ik de Mexicaanse griep, ook wel bekend als de varkensgriep. Wij in Nederland noemen het echter nu eenmaal liever de Mexicaanse griep want tjee het zou toch te herleiden zijn naar onze o, zo verantwoorde veehouderij. In de rest van de wereld heet deze griepvariant overigens wel gewoon swine flu.

Varkensgriep
Varkensgriepvirus | Foto: C. S. Goldsmith and A. Balish, CDC [Public domain], via Wikimedia Commons
Ik herinner me nog goed dat ik in bed lag met hoge koorts. In de bus hadden we een folder gekregen met informatie over die Mexicaanse griep. Strekking van het verhaal was:

“Mensen, no worries, de Mexicaanse griep is slechts een lichte vorm van griep en binnen een paar dagen voorbij.”

Nu ben ik niet kleinzerig, maar ik dacht als dit een milde griep is, hoe moet het dan wel niet zijn om een reguliere griep te hebben?

Uiteindelijk bleek dat ik als gevolg van de varkensgriep een complicatie had gekregen namelijk een zware longontsteking. Vanuit mijn bed belde ik de huisartsenpost die mij meldde dat ik vooral niet langs moest komen want die Mexicaanse griep was heel besmettelijk. Via de telefoon kreeg ik een antibioticakuur voorgeschreven. Die sloeg niet aan en uiteindelijk kwam ik in het ziekenhuis terecht.

Een andere antibioticakuur bracht ook geen soelaas en ik bleek er een longvliesontsteking (pleuritus) boven op te hebben gekregen. De pleuris dus, ik gun het niemand!

En waarom ben je nu het verhaal van een mens en haar misères op een dierennieuwssite aan het lezen? Nou, wel om de volgende reden. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik de snijdende pijn in mijn longen weer voel als ik lees dat zo’n 17% van alle varkens last heeft van pleuritis. En dat blijkt ook nog eens een stijging van 70% ten opzichte van 2010.

Dat zijn dus 2.040.000 varkens!

Maar mensen wat doen we het in Nederland toch goed in de veehouderij! Een enorme toename van nieuwe stallen en tegelijkertijd een gigantische toename van het aantal varkens met longproblemen.

Het argument: “Het zijn natuurlijk verouderde stallen”, gaat hier dus mooi niet op.

De exacte oorzaak van de toename van longproblemen bij varkens is niet bekend, zo wordt gezegd, maar zo goedkoop mogelijk bouwen zorgt vaak voor een slecht klimaat. Zo leidt het weglaten van verwarming tot het zeer ver terugschroeven van de minimumventilatie waardoor veel CO2 en vocht in de lucht in de stallen zit en infectiegevaar groot is. Eigenlijk weet ik niet wat ik lees. Het zeer ver terugschroeven van de minimumventilatie is toch misdadig!?

Het leven van een varken begint met een moeder tussen twee ijzeren stangen die zich niet kan bewegen. In hun vroege leventje worden hun staart en tanden afgeknipt en daarna mogen ze in een grote stal vaak zonder daglicht en zonder modder, gras en als het dan even meezit met een stuk touw (speelgoed) dicht op elkaar gepropt, een ellendig kort leven hebben. Daar komt nu dus bij dat veel varkens in dit toch al zo’n verschrikkelijke leven ernstige longproblemen krijgen. Daarna gaan ze als ze feitelijk net hun puberleeftijd hebben bereikt met een belachelijk hoog gewicht, als ze geluk hebben op een kort transport naar het slachthuis en als ze pech hebben op een lang transport, omdat de slacht elders weer net iets goedkoper is.

En ik denk maar weer aan Ghandi die zei: “De beschaving van een volk valt af te lezen aan de wijze waarop ze met dieren omgaan”.

Wat een blamage!