Het moet niet gekker worden! Een nertsenfokker in Venhorst mag zijn bedrijf gewoon uitbreiden. Dat heeft de Raad van State woensdag laten weten. Stichting Bont voor Dieren en een buurtbewoonster deden vorige maand een laatste poging de vergunning die de gemeente Boekel in 2010 heeft verleend ongedaan te maken.

Als je bedenkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer in 2009 al heeft besloten dat er een einde moet komen aan het houden van nertsen in Nederland dan is dit toch op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Zodra de Eerste Kamer het wetsvoorstel van 2009 heeft goedgekeurd komen de Nederlandse nertsenhouders direct met een claim van minstens 1 miljard euro heeft Wim Verhagen, de directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) al laten weten. Dit als schadevergoeding voor het mislopen van inkomen. En laat die schadevergoeding nu hoger uitvallen wanneer er sprake is van meer dieren. De sector breidt zich willens en wetens uit, om de kans op een hogere schadevergoeding te vergroten.

En als ik het dan goed begrijp wordt hier in Nederland toestemming gegeven voor iets dat straks gaat worden afgeschaft én zodra die afschaffing een feit is, komen de Edelpelsdierhouders met een eis voor een schadevergoeding van een miljard of meer (afhankelijk van het aantal dieren), die bij toekenning kan worden betaald, door… Je raadt het al… Wij met z’n allen!

BIZAR!

Over het leed wat de dieren wordt aangedaan, heb ik dan nog niet eens iets gezegd.

Nertsenfokkerij
©Vier Voeters

Dan nog iets totaal anders. Vanaf 1 juni doe ik mee aan de VeggieChallenge. Het wordt een uitdaging, maar ik ga 30 dagen lang zoveel mogelijk dierlijke producten laten staan.

En ik ben niet de enige die de komende maand deze uitdaging aangaat.  Op dit moment hebben zich al 1400 mensen aangemeld waaronder Jane Goodall, Ronald Giphart, tv-kok René Pluijm en DJ Wesdex. Nog 100 deelnemers te gaan en de dames die deze nobele challenge organiseren hebben hun doelstelling gehaald.

Wil je ook meedoen, De challenge is simpel: eet in juni of juli dertig dagen minder dierlijke producten. Je bepaalt zelf hoe ver je wilt gaan. Meedoen kan al vanaf 1 vegetarische dag per week, maar wie al vegetariër is kan (net als ik) een paar dagen per week zuivel en eieren laten staan. Het hoogtepunt van de Veggiechallenge is op 30 juni met het Viva Las Vega’s Food Festival.

Zin om ook deze  uitdaging aan de gaan? Schrijf je nu in op www.veggiechallenge.nl!