Via Wakker Dier zag ik een filmpje op Twitter voorbij komen over een koe die een kalfje krijgt en zoals het hoort buiten in de wei. Prachtig om de eerste wankele stappen van zo’n dier te zien en ook heel mooi hoe liefdevol de moeder zich over het kalfje ontfermt.

Koeien in de wei
©cc Milieucentrum Utrecht

Ik weet dat er mensen zijn die dit lezen en meteen denken wat als het een stiertje is en hoelang mag het überhaupt bij zijn of haar moeder staan. Heel eerlijk, die gedachten schieten ook onmiddellijk  door mijn hoofd.

Maar dit blijft ontroerend om te zien.

Tegelijkertijd ander nieuws met betrekking tot koeien waar ik me ernstige zorgen over maak. Namelijk het feit dat er 19.000 rundveehouders zijn die zich nog steeds niet houden aan de minimale wetgeving met betrekking tot antibioticagebruik. Afgelopen dagen hebben de betreffende bedrijven een brief hierover ontvangen van het Productschap Vee en Vlees (PVV).  In april 2010 heeft het (toenmalige) ministerie van LNV besloten dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 2013 moet zijn gehalveerd ten opzichte van 2009. Dat klinkt misschien ingrijpend maar dat is het allerminst.

Antibioticaresistente is nu al een ramp en als er niet keihard wordt ingegrepen ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit.

Wanneer schadelijke bacteriën resistent worden voor antibiotica, kunnen mensen weer aan “gewone infectieziektes” overlijden. Ik zie de overlijdensadvertenties al voor me:

 Na een dappere strijd tegen een blaasontsteking is overleden…

Maar even terug naar die 19.000 veehouderijen die dus een waarschuwing hebben gekregen die vooral bedoeld is om (ik citeer) “ze alsnog in beweging te krijgen.”

Weer een waarschuwing en als ze dan na controle ergens in het najaar nog niet voldoen dan…

Dan… Krijgen ze dus een boete. Dat geloof je toch niet. Hoeveel waarschuwingen en boetes wil je uitdelen. De eisen zijn al schandelijk laag. En “in beweging”?  We moeten al een marathon lopen en dat achterstevoren om dit enorme probleem tegen te gaan.

Dit zijn dan alleen rundveehouders. Vraag me af hoe het er bij de varkens- en pluimveehouders voor staat.