Een kaketoe heeft meer dan 40 jaar in een vervuilde kooi gezeten zonder goede verzorging. Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) kwam de vogel op het spoor na een melding bij meldpunt 144. De kooi van de vogel bleek ernstig vervuild met uitwerpselen, oude voedselresten, zoals aardappelen, veren en heel veel stof. Er was wel drinkwater in de kooi aanwezig, maar ook dit was vervuild. 

kaketoe
Foto: Wikimedia Commons

De eigenaar had het dier eind jaren 60 van zijn vader gekregen en sindsdien is de kooi niet meer open geweest. Er zat zelfs een hangslot op, waarvan de eigenaar de sleutel kwijt was.

Omdat kaketoes zeer stressgevoelig zijn, besloot de inspecteur dat er een gespecialiseerde dierenarts bij gehaald moest worden om te beoordelen hoe de situatie verbeterd kon worden. In aanwezigheid van deze dierenarts is de kooi opengemaakt, zodat het dier onderzocht kon worden. De kaketoe was was mager en had veel te lange nagels. waardoor hij niet meer zonder pijn op zijn zitstok kon zitten. De vogel was verder naar omstandigheden redelijk gezond en nadat de nagels geknipt waren en de kooi schoongemaakt, is de kaketoe voorlopig in zijn kooi teruggezet.

De dierenarts heeft een behandeladvies opgesteld, met betrekking tot voeding, verzorging en het feit dat er betere en grotere huisvesting moet komen. De inspecteur heeft de eigenaar onder dwangbestuur verplicht dit advies op te volgen en zal hierop controleren. Houdt de eigenaar zich hier niet aan, dan volgen er sancties.

Bron: Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl