De tweede week van november is het weer zo ver: de jaarlijkse Spaanse ‘fiësta’ Toro de Fuego of Toro Embolado (vertaling: vuurstier) gaat van start. Dit afschuwelijke evenement bestaat uit het bevestigen van een metalen constructie met pekbollen of ander brandbaar materiaal op de hoorns van de stier, wat in brand wordt gestoken. Regelmatig wordt hierbij ook vuurwerk naar de stier gegooid of dit wordt op de metalen constructie bevestigd.

Toro de Fuego

Het jaarlijkse ‘feest’ veroorzaakt onnoemelijk veel onaanvaardbaar dierenleed. De stier slaat in paniek op hol en wakkert het vuur nog meer aan. Dorpelingen smeren soms de kop en nek van de stier in met modder om het dier te beschermen, maar dit voorkomt lang niet altijd dat het hij ernstige brandwonden oploopt.

In veel Spaanse regio’s is Toro de Fuego gelukkig verboden. Maar het evenement komt nog vaak voor tijdens fietstas in vele dorpen in Valencia en in gemeenten als Medinaceli (Soria, Castilla y León). In deze regio vinden competities plaats tussen teams om te zien welk team het vuur het snelst aansteekt. Na afloop van de wedstrijd worden de stieren afgedankt. Zij zijn niet meer nodig, dus worden ze gedood.

Dit afschuwelijke evenement, dat nog steeds jaarlijks onder het mom van ‘cultuur’ en ’traditie’ wordt gehouden, roept weerstand en afschuw op over de gehele wereld. Er zijn verschillende petities gestart om dit dierenleed een halt toe te roepen. Teken ook!

Cange.org

The Petition Site

Force Change

PETA

Petitions Solidaires

Petition Publica

Bekijk hieronder de video. Let op: schokkende beelden!

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor