Estera Waas richtte samen met Christel de Haas de actiegroep ‘We zijn het megazat’ op. Een protest tegen megastallen, maar ook tegen de intensieve veehouderij en de gevolgen daarvan. Zaterdag 17 maart organiseren zij een manifistatie op de Dam in Amsterdam. PiepVandaag sprak met haar.

Je hebt een website opgericht wezijnhetmegazat.nl waar je mensen oproept mee te doen aan een demonstratie tegen megastallen. Wat was de reden hiervoor?
De website kwam pas later. Het initatief zelf is ontstaan naar aanleiding van een protest in januari in Duitsland, waar ik over las op Facebook. Een dag later vroeg iemand op Facebook waarom we zoiets niet in Nederland doen. Dat was Christel de Haas. Ik zei tegen haar dat ik precies hetzelfde dacht en stelde voor om het gewoon te gaan doen in Nederland. En zo is het idee geboren. In eerste instantie dachten we gewoon een oproep te plaatsen om mensen naar de Dam te laten komen. Pas later bleek dat er heel veel werk in gaat zitten. Aan de Duitse demonstratie was een jaar gewerkt, in samenwerking met verschillende organisaties.  

Hoe hebben jullie je voorbereid in 2 maanden tijd?
We wilden eerst doordeweeks in Den Haag demonstreren, maar dan kunnen er nooit zoveel mensen. En op zaterdag in Den Haag heeft niet zo veel zin. Toen besloten we om de demonstratie in Amsterdam te houden op een zaterdag. We hebben in de eerste week meteen grote organisaties benaderd om ons hierin te steunen. Snel daarna hebbben we de website wezijnhetmegazat.nl opgericht. Vervolgens hebben we daar onze eisen op gezet en een programma opgesteld. Er komt ontzettend veel bij kijken. Ik heb het elke dag ontzettend druk met organisaties benaderen, onze oproep te verspreiden via social media en heel veel overleggen met Christel.

Wat is jullie standpunt?
Als het aan mij ligt, worden dieren helemaal niet vermoord voor de mens. Maar mijn belangrijkste standpunt is dat dieren een goed leven hebben voor ze dood gemaakt worden. Sommige beelden zijn te verschrikkelijk voor woorden en dan reageren er  boeren met: “dat gebeurt misschien 1 op de 1000 keer” . Maar zelfs als dat zo is, dan gebeurt het dus wel. De intensieve veehouderij kan gewoon niet. Er wordt met dieren nog slechter omgegaan dan met meubulair. Gelukkig delen Christel en ik die mening en dat maakt samenwerken makkelijk.

Wat zijn jullie eisen?
In eerste instantie een stop op het bouwen van megastallen. Inmiddels vinden we dat er iets moet gebeuren aan de hele intensieve veehouderij en willen we dat dieren goed worden behandeld. Daarnaast willen we meer openheid  naar de burgers toe over de risico’s van de huidige intensieve veehouderij voor de volksgezondheid en het milieu. Elke burger kan slachtoffer worden van een uitbraak van dierziektes zoals de varkenspest, vogelgriep of Q-koorts. Deze en andere uitbraken zullen niet de laatste zijn. Tot slot willen we dat er geen belastinggeld meer naar de intensieve veehouderij gaat. Er gaat elke dag een aantal boerenbedrijven over de kop, omdat ze het niet redden, ze  worden door de prijzen gedwongen intensiever te gaan veehouden. We willen dat er openheid komt over de hele geldstroom. Uit een rapport van KPMG blijkt dat de werkelijke kosten van de veeindustrie twee keer zo hoog zijn als de opbrengsten. Hierbij moet je denken aan kosten voor bijvoorbeeld ruimingen, vaccinaties en vervuild grondwater. Als je alles zou verhalen op de veeindiustrie, dan zou de hele industrie plat liggen. Nu moeten wij er voor betalen met ons belastinggeld. Er is hervorming nodig om daar verandering in te brengen. Makkelijk zal het niet zijn, noodzakelijk wel.

Door wie worden jullie inmiddels gesteund?
Het grootste deel van de linkse en midden oppositiepartijen plus de jongerenpartijen. De partijen die ons nu steunen zijn: SP, Groen Links, Partij voor de Dieren, PvdA, Dwars, Milieudefensie, Green Wire by Greenpeace, Pink, De Groenen, Rood, Jonge Socialisten, Peta Nederland, Ongehoord, Earth Matters, Vegetariersbond, Viervoeters, Een Dier Een vriend, 3Days, Red Een Legkip, Cometie Dierennoodhulp, De Vegetariër, Behoud de Parel, Vegalife, PiepVandaag, Eyes on Animals, Dierenbescherming Amsterdam, XminY, Vekologisch en Socialisme.nu.

Dat is een hele waslijst. Wat verwachten jullie van de demonstratie?
We willen een maatschappelijke dialoog aanwakkeren. Ik hoop in ieder geval dat het media-aandacht oplevert en dat het een vervolg krijgt. Op internet hebben zich op  dialoogmegastallen.nl slechts 3.600 mensen uitgesproken, terwijl is gebleken dat 80% van de bevolking tegen megastallen is. Dat vind ik geen open dialoog. Heel veel mensen wisten niet eens dat ze inspraak hadden via die website, inclusief ikzelf. Die hele discussie wordt uit de media gehouden. Tot er weer een ziekte uitbreekt.

Hoeveel mensen verwachten jullie volgende week zaterdag?
We hoopten op 5.000 mensen. Maar het schijnt in Nederland heel moeilijk te zijn om een demonstratie op te zetten, zeker wanneer het om dieren gaat. In Duitsland gaat dat veel makkelijker. Maar ik hoop nog steeds op een paar duizend mensen. We hebben veel partijen achter ons staan, die ook weer mensen oproepen om te komen demonstreren.

Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren? Wat motiveert je?
Als klein kind had ik al een sterke motivatie om geen vlees te eten. Die koe in mijn kroket hoorde je gewoon te kunnen aaien; dat ze in mijn kroket zat was voor mij onacceptabel. Ik vond het zielig dat dieren dood gemaakt werden voor mij. Later leerde ik dat er veel meer reden waren om geen vlees te eten, zoals de slechte leefomstandigheden van dieren en het ineffieciente productieproces van vlees. Vooral door de nare beelden uit de bio-industrie kan ik niet meer aan mezelf verkopen dat ik op de bank blijf zitten en niets extra’s doe. Daarom wil ik zaterdag in actie komen.

Ben je het ook megazat? Kom dan aankomende zaterdag 17 maart om 12:00 naar de demonstratie op de Dam in Amsterdam. PiepVandaag oprichtster Karen Soeters zal er spreken!

> Meer informatie vind je op www.wezijnhetmegazat.nl

wezijnhetmegazat

©PiepVandaag Debby van Velzen