Een dolfijnkalf belandde vorige week tijdens hoog water op een afgelegen strand van Fenit Island in County Kerry. De kleine tuimelaar werd gevonden door een vrouw die haar hond uitliet. Zij riep de hulp in van familie, vrienden en de kustwacht en samen konden zij het dier terug in zee krijgen.

In Ierland gestrande dolfijn gered
In Ierland gestrande dolfijn gered | Foto: Michael Tobin/RNLI/PA Wire via IrishTimes.com

Hulpverlening

Het dolfijntje lag enkele meters van de zee af in een geul en was duidelijk in paniek. Toen Breda McCarthy het diertje vond nam ze contact op met de kustwacht van Valentia (een eiland in het zuidwesten van county Kerry). Strandingen van dolfijnen, bruinvissen en walvissen zijn erg ongewoon in dit gebied. Daarom nam de kustwacht contact op met een dolfijnexpert, waarna de beslissing werd genomen om de tuimelaar met de reddingsboot naar zee te brengen. Zo gezegd, zo gedaan: het dolfijntje werd voorzichtig ingepakt en met een jeep naar de haven gebracht waar de reddingsboot al klaar lag. Het dier werd aan boord getild en onmiddellijk naar dieper water gebracht.

Vrijlating

De tuimelaar werd vrijgelaten en zwom voorzichtig steeds grotere rondjes rondom de boot. Het leek zo steeds meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. Pas toen de reddingswerkers ervan overtuigd waren dat het dolfijntje het zelf ging redden, voeren ze weg.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde