In Italië zijn twee pluimveebedrijven ontdekt die legbatterijen hebben. De bedrijven houden meer dan 100.000 leghennen in illegale batterijkooien. De Richtlijn 1999/74/EC van de Raad verbood conventionele batterijkooien in de Europese Unie al per 1 januari 2012, na een uitfasering van 13 jaar.

Vier Voeters - kippenkooien - legbatterijen
Kippenkooien | Foto: Vier Voeters International

Internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters maakte undercoverbeelden bij de twee bedrijven, die zich beiden in de nabijheid van steden Verona en Forli bevinden. De lokale politie is op de hoogte gesteld en de EU Commissie is geïnformeerd en gevraagd om de lopende inbreukprocedures te versterken met hoge boetes voor dergelijke illegale praktijken. Het beeldmateriaal is afgelopen week door Vier Voeters vrijgegeven.

Undercover beelden

“Ruim dan een jaar nadat de Europese Commissie het mishandelen van leghennen in conventionele batterijkooien verbood, negeren sommige Italiaanse bedrijven deze EU wetgeving nog steeds compleet. Tot wel 15 vogels zitten in elke kooi gepropt. Lijdende dieren leggen hun eieren naast dode dieren. Het is hoog tijd voor de autoriteiten om het boek van kooihuisvesting voor vogels te sluiten”, aldus Gabriel Paun, campagneleider bij Vier Voeters Internationaal.

De exportbestemming van de illegale eieren is onduidelijk en het is niet toegestaan om de eieren te verkopen buiten de lidstaat, aangezien dit ernstige marktverstoring zou betekenen.

“We weten niet in welke landen deze eieren verkocht worden, waarschijnlijk verwerkt in producten zoals pasta, koekjes en mayonaise”, voegde Paun toe.

Het beeldmateriaal dat in de laatste week van februari 2013 gemaakt is, toont verschillende soorten conventionele kooien met hennen waarvan de snavels gekapt zijn om verwondingen aan andere vogels te verminderen. Desondanks komt kannibalisme voor in enkele kooien. Honderden vogels overleefden de slechte omstandigheden niet, hun dode lichamen werden in een enorme container gegooid. Er is geen natuurlijk licht in de bedrijven, de bodem is gemaakt van draadgaas en er is geen verrijking. Beschadigde verzamelbanden leiden tot duizenden gebroken en verspilde eieren.

“We eisen dat deze bedrijven gesloten worden vanwege wetsovertredingen. We hebben de EU Commissie al geïnformeerd dat ze hun rol als ‘hoedster van de Verdragen’ kunnen volbrengen. Illegale structuren en slecht management maken deze horrorbedrijven een beschaming voor Italië”, concludeerde Paun.

Persbericht Vier Voeters