Hare coursing (hazenjacht met honden), badger baiting (das-hondgevechten) en vossenjacht zijn bloederige ‘sporten’ die in het illegale circuit in Groot-Brittannië nog steeds voorkomen. Dierenwelzijnsorganisatie The League Against Cruel Sports is van plan drones (onbemande vliegtuigjes met camera’s) in te zetten in de strijd tegen deze wrede praktijken.

Drones
Verschillende drones | Foto: Wikimedia Commons

De eerste successen

Drones worden in Noord-Ierland al succesvol toegepast door de Ulster Society for the Prevention of Cruelty to Animals (USPCA) in Northern Ireland als afschrikmiddel tegen das-hondgevechten en door het Wereld Natuur Fonds in Afrika tegen stropers. Sea Shepherd Conservation Society maakte ook al eerder gebruik van de vliegtuigjes voorzien van camera’s in Namibië en Showing Animals Respect and Kindness legde in de Verenigde Staten vast welke wreedheden plaatsvinden bij het duivenschieten. Helaas schoten de jagers naast duiven ook de drones uit de lucht.

Illegale drijfnetten opsporen

Stiekem barbaarse spelletjes spelen is er niet meer bij als het aan ShadowView ligt, de non-profitorganisatie die sinds afgelopen januari haar technische vernuft onder meer ten dienst stelt van dieren- en milieubeschermingsorganisaties. Zo maakte het bedrijf onlangs bekend samen te gaan werken met zeebeschermingsorganisatie The Black Fish, om illegale drijfnetten in de Middellandse Zee tegen te gaan.

Misdadigers willen privacy

Ook de samenwerking met The League Against Cruel Sports is in lijn met de visie van ShadowView. De Britse jagers staan al op hun achterste benen, maar hebben toch geen poot om op te staan. Het is in het Verenigd Koninkrijk namelijk toegestaan om een drone van minder dan 20 kg te laten vliegen in dunbevolkt gebied, vermeldt de BBC.

“Niemand is eigenaar van de lucht, dus als de drones op enige hoogte vliegen zonder overlast te veroorzaken, is dit geen schending van de privacy, zegt een woordvoerder van The League. ‘We gebruiken deze technologie als we vermoeden dat er illegale activiteiten plaatsvinden, we gaan niet zomaar iedereen in de gaten houden.”

Volgens de politie zullen de camerabeelden verkregen door drones als bewijsmateriaal vergelijkbaar zijn met beveiligingsbeelden.

Big brother redt dieren

“We vliegen rond en filmen wat binnen de wet en de luchtvaartreglementen is toegestaan. We filmen illegale jachtpartijen, dus als je niets illegaals doet heb je niets van onze drones te vrezen. Het is interessant dat stropers en illegale jagers de eersten zijn om te klagen over inbreuk op hun privacy als hun misdaden door activisten worden vastgelegd. Ik kan me niet voorstellen dat de politie en de rechtbank veel sympathie hebben voor een gewapende bankrover die klaagt dat zijn misdaad op camera is vastgelegd en dat dit een inbreuk op zijn privacy is”, zegt mede-oprichter van ShadowView Steve Roest.

Hij is van plan bewijsmateriaal te verzamelen van misdaden die gewoonlijk in het geniep plaatsvinden en hiermee de daders te laten vervolgen.

The League Against Cruel Sports vindt het geweldig om de eerste dierenwelzijnsorganisatie in Groot-Brittannië te zijn die de mogelijkheden van drone-technologie gebruikt en is ervan overtuigd dat hierdoor meer wildlife-criminelen het haasje zullen zijn.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde