IJsland is van plan deze zomer weer te starten met de jacht op de met uitsterven bedreigde Gewone Vinvis. De IJslandse krant Skessuhorn zegt betrouwdbaar bewijs te hebben dat de walvisjacht weer gaat beginnen, nadat de jacht vorig jaar werd gestaakt i.v.m. de gevolgen van de aardbeving in Japan. Kristjan Loftsson, directeur van Hvalur wilde de geruchten niet bevestigen, maar de krant zegt bewijzen te hebben dat de jacht in juni van startgaat en zo’n drie maanden zal duren.

Gewone Vinvis
Foto: WikiMedia Commons

The Animal Welfare Institute (AWI), Environmental Investigation Agency (EIA), en Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS), roepen Europese en Amerikaanse leiders op tot diplomatieke acties, om IJsland te laten srtoppen met hun walvisjacht.

Volgens Clare Perry van EIA heeft IJsland de afgelopen jaren zo’n 2.000 ton walvisvlees naar Japan geëxporteerd. “Het IJslandse walvisbedrijf Hvalur creëert een groeiende markt voor de export van met uitsterven bedreigde diersoorten, die zijn beschermd door internationale afspraken, waarvan IJsland ook deel uitmaakt. We roepen de Europese Unie en de Verenigde Staten op om maatregelen te nemen om deze walvisjacht te stoppen.”

IJsland houdt zich al jaren bezig met de walvisjacht en gaat in tegen het internationale moratorium agreed, dat in 1982 is ingevoerd door de International Whaling Commission (IWC) in 1982. Hvalur heeft een jaarlijks quotum van 150-170 met uitsterven bedreigde Gewone Vinvissen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor