Tijdens de IJsbeertop in Moskou hebben hoge regeringsvertegenwoordigers van de vijf Arctische landen donderdag 4 december een verklaring ondertekend om de ijsbeer beter te beschermen. De landen hebben beloofd om meer beschermde gebieden aan te wijzen en regels op te stellen waardoor economische belangen de ijsberen niet verstoren.  In 2015 moeten de deelnemende landen een actieplan gereed hebben om de ijsbeer voor uitsterven te behoeden.

IJsbeer

IJsberenverdrag bestaat 40 jaar

De IJsbeertop wordt gehouden naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het ijsberenverdrag dat de excessieve jacht op ijsberen streng reguleert en met succes heeft teruggedrongen. Tegenwoordig wordt de ‘Koning van het poolgebied’ echter meer bedreigd door de opwarming van de Noordpool, het leefgebied van de ijsbeer. Het Wereld Natuur Fonds(WNF) is voorstander van de top en overhandigde donderdag tienduizenden handtekeningen aan de regeringsvertegenwoordigers van de vijf Arctische landen, Rusland, Canada, Groenland, Noorwegen en de VS, met de oproep zich in te zetten voor de toekomst van de ijsbeer.

Bemoedigend

“De toezeggingen van de Arctische landen zijn bemoedigend”, aldus Gert Polet, Noordpooldeskundige bij het Wereld Natuur Fonds. Hij vervolgt: “Die juichen wij toe, maar wij zijn er nog lang niet. Het WNF roept de landen op hun inzet voor de bescherming van de ijsbeer te verdubbelen. De afgelopen veertig jaar hebben zij met succes de jacht aan banden gelegd. De komende veertig jaar zijn cruciaal om de ijsbeer maximaal te beschermen tegen het smelten van zeeijs. Wij hebben nu nog tijd om de juiste maatregelen te nemen, zodat de ijsbeer de rust en ruimte krijgt om een warmere periode te kunnen overleven”.

Vinger aan de pols

Het Wereld Natuur Fonds zal een vinger aan de pols houden of de landen zich aan de toezeggingen zullen houden. Geregeld krijgt het beleid van de vijf landen een rapportcijfer. Daarnaast zal het WNF populaties in kaart brengen, belangrijke leefgebieden identificeren en wil zij het aantal toenemende incidenten tussen mensen en ijsberen zien te voorkomen.

Dankzij het Ijsbeerverdrag van 1973 is het aantal ijsberen werelwijd weer toegenomen van ongeveer 10.000 tot ongeveer 25.000 exemplaren. Hun toekomst ziet er echter uiterst somber uit door de opwarming van de aarde. IJsberen zijn afhankelijk van zee-ijs en dat verdwijnt nu in hoog tempo. Wetenschappers verwachten dat binnen een tiental jaren het hele Noordpoolgebied grotendeels ijsvrij zal zijn in de zomer.

Bron: Wereld Natuur Fonds ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven