Vandaag is het Werelddierendag, een dag waarop extra aandacht is voor dieren. Maar ook een uitgesproken dag voor dierenbeschermers om aandacht te vragen voor dierenrechten en te laten zien hoe belangrijk hun werk is en helaas hoe nodig vooral. Net als voorgaande jaren, wilden wij hier op PiepVandaag.nl ook iets doen ter gelegenheid van Dierendag.

Ghandi
Foto: tehusagent via photopin cc

Dat was het plan:

De afgelopen weken heeft ons echter opvallend veel vreselijk nieuws bereikt. Zo zijn de zwerfhonden in Roemenië vogelvrij verklaard, dankzij omstreden wetgeving. Er wordt nu jacht op ze gemaakt, valt geld te verdienen met elk dood dier en dus komen ze op de meest vreselijke manieren aan hun einde. En dan zijn er de geruchten dat dit soort praktijken ook aan de orde zijn in Bosnië, Rusland en Turkije.

In het Japanse Taiji, worden weer zonder pardon grienden afgeslacht en dolfijnen weggevangen om vervolgens in dolfinaria aan het werk te worden gezet. Op de Faeröer-eilanden vloeide bloed tijdens de traditionele Grindadráp. Populaties neushoorns en olifanten hollen achteruit door de klopjachten van steeds gewelddadiger wordende stropers.

Is dat een ver-van-je-bed-show? Dicht bij huis is niet veel beter…

Tussen de 8.000 en de 13.500 zwerfkatten worden er jaarlijks doodgeschoten, en dat gewoon in ons beschaafde Nederland. En wat te denken van die 300.000 ganzen die er jaarlijks aan moeten geloven. Of over de miljoenen dieren die een kort en ellendig leven in de bio-industrie hebben.

Ik moet dan eigenlijk altijd direct aan de woorden van Ghandi denken:

“The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”

Hij zei ook:

“To my mind, the life of a lamb is no less precious than that of a human being. The more helpless the creature, the more that it is entitled to protection by man from the cruelty of man.”

Daarom deze Dierendag geen speciale acties, maar een belofte. Zo lang er dierenleed bestaat, is het voor PiepVandaag.nl, iedere dag Werelddierendag. Een uitgelezen moment om aandacht te vragen voor dieren die niet op respect en bescherming van de mens kunnen rekenen. Een dag om de stem te zijn van de dieren, domweg omdat het zo hard nodig is!


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.