Vorig jaar augustus maakte de dierenpolitie een einde aan trektochten met husky’s, georganiseerd door het bedrijf Husky Event in het Zeeuwse Sluis.

Husky - Husky Event
Husky | Foto: Andrew Zaragoza via Compfight cc

Het is in Nederland verboden om een hond als trekkracht te gebruiken (artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren). De dierenpolitie constateerde overtreding van artikel 36 en stelde proces-verbaal op. Daarbij speelde mee dat de honden ook nog eens moesten werken met hoge temperaturen (dierenkwelling) en er geen vergunning was voor het houden van de tochten.

Deze week is het sledehondenbedrijf door de politierechter echter vrijgesproken van dierenkwelling.  Het Openbaar Ministerie vindt dat het bedrijf met de organisatie van het event, vorige zomer ‘pijn en letsel’ bij een aantal dieren heeft veroorzaakt. De rechter ziet dit echter anders.

Volgens het Openbaar Ministerie, daarop gewezen door de dierenpolitie, was het 13 augustus vorig jaar, de dag dat de trektochten plaats hadden, te warm om met de dieren te lopen. Daarbij had Husky Event dus ook geen vergunning om tochten met de honden te houden.

De politierechter oordeelt, onder meer door een verklaring van een dierenarts, dat er geen enkele aanleiding is te veronderstellen dat de dieren pijn of letsel zou zijn aangedaan. Omdat het bedrijf onder de vrijstellingsregeling voor de sledehondensport valt, was een vergunning ook niet verplicht.

Bron: PZC.nl ©PiepVandaag.nl