In navolging van China heeft nu ook de overheid van Hong Kong een verbod afgekondigd voor het serveren van haaienvinnensoep tijdens officiële banketten. Tevens zal blauwvintonijn worden geschrapt van de menu’s.

Haaienvinnensoep - Hong Kong
Haaienvinnensoep | Foto: Wikimedia Commons

Het WWF spreekt over een mooie en bemoedigende stap van Hong Kong ter ondersteuning van de bescherming van haaien en blauwvintonijnen en een duidelijk signaal naar de eigen bevolking. Zij hoopt dan ook dat meer mensen zich achter de beslissing van de overheid scharen en haaienvinnensoep en blauwvintonijn zullen stoppen te serveren en te consumeren.

Haaien

Volgens het IUCN staan 74 van de 468 haaiensoorten op de Rode Lijst aangemerkt als bedreigde diersoort. Jaarlijks worden 100 miljoen haaien gedood, Joe Chernov en Robin Richards maakte een infographic over hoeveel haaien dat er per uur zijn. Vreselijke cijfers.

Hong Kong is het epicentrum voor de internationale handel in haaienvinnen, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alles wat verhandeld wordt op jaarlijkse basis.

Haaienvinnensoep

De Britse kok Gordon Ramsay maakte deze film over de bereiding van haaienvinnensoep en de enorme ellende die hierachter schuil gaat.

Gordon Ramsay eats Shark Fin Soup for the first time! [Let op: schokkende beelden]

Blauwvintonijn

Alle drie de soorten blauwvintonijn staan zwaar onder druk door overbevissing. De laatste 40 jaar is de populatie van de Atlantische blauwvintonijn met maar liefst 51% afgenomen, met als resultaat een bedreigd status op de Rode Lijst, vergelijkbaar met die van panda’s en tijgers. De Zuidelijke blauwvintonijn kent zelfs een teruggang van 85%, wat de soort zwaar bedreigd heeft gemaakt.

Bron ©PiepVandaag.nl