Uiterlijk en gedrag zijn de belangrijkste factoren bij dieradoptie, blijkt uit onderzoek van ASPCA.

Wat was voor jou de reden om jouw asieldier te kiezen? Waren het de grappige flaporen en de trouwe ogen van de puppy? Of viel je voor de speelse capriolen en het aanhankelijk gespin van het jonge katje? Dan behoor je tot de meerderheid!

Dobermann
©/rsanc

Volgens een nieuw onderzoek van de ASPCA is ‘fysieke verschijning’ de belangrijkste factor bij de keuze voor een hond uit het asiel. En ‘omgang met mensen’ bepaalt met name de voorkeur voor een kat.

Het onderzoek vond plaats van januari tot maart 2011 en werd uitgevoerd bij 5 dierenasielen verspreid over de Verenigde Staten. Ruwweg 1500 dieradoptanten vulden vragenlijsten in om de keus voor hun kat of hond te verduidelijken. De volledige resultaten van het onderzoek kun je hier lezen.

Asieldieren
©ASPCA

Het onderzoek bevestigt eerdere resultaten, waaruit blijkt dat katten en honden die naar voren komen in hun kooi wanneer een persoon nadert, veel meer kans hebben om geadopteerd te worden.

In de Verenigde Staten komen iedere jaar zo’n 5 tot 7 miljoen dieren het asiel binnen. Volgens de ASPCA wordt 3 tot 4 miljoen van deze dieren geëuthanaseerd. De organisatie hoopt dat door te begrijpen waarom mensen bepaalde dieren kiezen, ze in staat is om het aantal adopties te verhogen en het aantal teruggaven te verminderen.

Het is bijzonder nuttig om te weten dat uiterlijk zo’n grote invloed heeft op de keuze, aldus de ASPCA. Het personeel moet mogelijk meer tijd besteden aan het begeleiden van adoptanten en ze inlichten over het gedrag en andere eigenschappen van de dieren, omdat die anders misschien over het hoofd worden gezien.

Emily Weiss is vice president van onderzoek en ontwikkeling van asielen voor de ASPCA. Zij vertelt dat onderzoeken als deze onderdeel zijn van de voortdurende pogingen van het ASPCA om mensen te helpen het dier te vinden dat bij ze past en asieladopties te verhogen. Weiss ontwikkelde onder andere het succesvolle programma Meet Your Match.

In Meet Your Match, beantwoorden potentiele adoptanten 19 vragen over hun leefstijl en het soort dier waar ze naar op zoek zijn. Zoeken ze bijvoorbeeld een rustige, luie hond of geven ze de voorkeur aan een actieve en energieke kat? Ook de dieren ondergaan een evaluatie. Ieder dier wordt in een kamer geplaatst en gefilmd en geëvalueerd, op basis van hoe snel ze gaan liggen, spelen of hun interactie met voorwerpen in de kamer.

Zowel het dier als de adoptant krijgen een kleur toegewezen. Adoptanten worden aangemoedigd een kat of hond te kiezen die overeenkomst met hun kleur. ‘Groene’ honden hebben bijvoorbeeld veel fysieke interactie nodig en ‘paarse’ katten gedijen in een rustige omgeving waar ze vrij kunnen luieren en dutten.

Weiss vertelt dat het beste aan het programma is dat mensen worden aangemoedigd om te letten op specifieke kwaliteiten, in plaats van alleen het uiterlijk van het dier. Zo kiezen ze een maatje dat het beste past bij hun persoonlijkheid en leefstijl.

Sinds ze in 2008 begon met Meet Your Match, heeft de ‘Richmond Society for the Prevention of Cruelty to Animals’ het aantal adopties met bijna 20 procent kunnen verhogen. De hoeveelheid teruggaven is gedaald van 13 naar 10 procent. Het kleurensysteem blijkt dus een succes.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp