Dieren in de Nederlandse bio-industrie worden al tot het uiterste gedreven. Maar het kan volgens varkensfokkerij-organisatie Topigs nóg meer. De organisatie voorspelt dat in 2022 nakomelingen van Topigs-zeugen en eindberen zullen groeien met 1.050 gram per dier per dag, 200 gram meer dan nu. Maar de hoeveelheid voer dat het dier nodig heeft, gaat juist omlaag. Dit zogenaamde ’turbovarken’ levert meer vlees op, terwijl hij minder voedsel nodig heeft.

megastallen

Volgens Jascha Leenhouwers, onderzoeker bij Topigs, is dit een vooruitgang. Maar is dat het ook voor het dier? Volgens Topigs worden de varkens strenger geselecteerd voor de fok: dieren met ongewenste genen worden niet gebruikt. Door deze selectie zullen meer biggen per worp levend worden geboren en stijgt ook het aantal gespeende biggen per worp. De fokzeugen moeten ook productiever volgens Topigs: fors meer zeugen zullen een hele cyclus zonder problemen doorlopen. Ze worden binnen 7 dagen succesvol geïnsemineerd en krijgen 100 procent levend geboren biggen. Nu is dit van toepassing op 36 procent van alle Topigs-zeugen, in 2022 moet dit aandeel uitkomen op 75 procent van de zeugenstapel.

Deze productiemachine zet alles op alles om deze turbovarkens zo productief mogelijk te maken. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk vlees voor zo weinig mogelijk geld. Over dierenwelzijn wordt niet gesproken, maar we vrezen het ergste…

Bronnen: Boerderij en Wageningen UR ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde