Landen met zogenaamde tijgerboerderijen, waar tijgers en andere Aziatische, grote katachtigen worden gehouden, gefokt en geëxploiteerd voor hun huid of andere lichaamsdelen moeten worden gesloten en alle producten die er vandaan komen en nog in opslag liggen, moeten worden vernietigd.

Tijgerboerderij
Tijgerboerderij Guilin, China ©Belinda Wright

Plus China, die het grootste aantal tijgerboerderijen ter wereld heeft, moet stoppen met hun ‘legale’ handel in tijger- en luipaardhuiden, als signaal dat ze zich daadwerkelijk committeren aan het beëindigen van de handel en het terugdringen van de vraag naar producten waar op één of andere manier iets van de dieren in is verwerkt.

Dit zijn de eisen die de in Londen gebaseerde Environmental Investigation Agency (EIA) gaan neerleggen tijdens de 62e bijeenkomst van het Standing Committee of the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) in Genève, 23 tot 27 juli aanstaande. Volgens de regels van CITES is het fokken van tijgers en andere Aziatische, grote katachtigen alleen toegestaan wanneer het als doel heeft het voortbestaan van de soort te ondersteunen.

Er zijn ook tijgerboerderijen in Thailand, Vietnam en Laos, handelaren aldaar waren eerder al betrapt op illegale handel binnen zuidwest Azië. China handelt legaal in zogenaamde huiden met licentie van in gevangenschap geëxploiteerde tijgers en luipaarden, hierdoor hebben ze een rookgordijn doen ontstaan waaronder allerlei andere illegale handelspraktijken kunnen plaatsvinden. En het doet niets aan het terugdringen van de vraag. Eén van de belangrijkste speerpunten bij de aanpak van illegale handel.

Volgens Debbie Banks van het EIA:

“China has very publically committed to international efforts to double the world’s wild tiger population by 2022, with Premier Wen Jiabao promising the 2010 International Tiger Forum in Russia that his country would ‘vigorously combat poaching, trade and smuggling of tiger products’. But these words can only ever be toothless platitudes so long as China officially sanctions the trade in skins of captive-bred animals. It’s a policy that completely undermines commitments to demand reduction.”

Vrij vertaald: China heeft publiekelijk beloftes gedaan er alles aan te doen er voor te zorgen dat de populatie wilde tijgers tegen 2022 verdubbeld zal zijn, waarbij er hevig gestreden zou worden tegen stroperij, illegale handel en smokkel van tijgerproducten. Deze beloftes zijn alleen niets waard wanneer China de handel in huiden van in gevangenschap gefokte dieren blijft ondersteunen en doorzetten. Dat ondermijnt compleet pogingen tot het terugdringen van de vraag naar tijgerproducten.

Bron ©PiepVandaag.nl