De baai van Dublin moet een speciaal habitatbeschermingsgebied (SAC) voor bruinvissen worden, heeft de Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) aan minister Jimmy Deenihan uitgelegd. In dit gebied komt de grootste populatie bruinvissen van Ierland voor.

bruinvis - Dublin
Foto: Bas Kers / Foter.com / CC BY-NC-SA

27.000 hectare

De beschermingsorganisatie nodigde de minister uit aan boord van het onderzoeksschip Celtic Mist in Dún Laoghaire, en stelde voor het gebied tussen Rockabill en Dalkey Island tot extra beschermd gebied te verklaren voor bruinvissen. De zeegebied beslaat 27.000 hectare en is een van de zes door Deenihan geplande bestemmingen  onder de EU Vogelrichtijn en Habitatrichtlijn.

Walvis- en dolfijnreservaat

Deenihan was in Dún Laoghaire vanwege de publicatie van de IWDG-atlas over zeezoogdieren in Ierse wateren. In de atlas worden zestien soorten walvissen, dolfijnen, zeehonden en andere zeezoogdieren beschreven, die tussen 2005 en 2011 door IWDG-observanten bestudeerd zijn. De Ierse wateren zijn een aangewezen walvis- en dolfijnreservaat en de opgestelde kaarten zijn essentieel om de status van zeezoogdieren in de gaten te houden.

Twee weken geleden besteedde PiepVandaag.nl aandacht aan de implementatie van het Nederlandse bruinvisbeschermingsplan.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde