Guido Weijers en Nicolette Kluijver willen dat supermarkt Jumbo de plofkip uit het assortiment haalt. Dat laten zij de Jumbo weten in een radiospot en via Facebook en Twitter. Guido en Nicolette – beiden ooit gekozen tot Meest Sexy Vegetariër – helpen hiermee de campagne ‘Stop de Plofkip’ van Wakker Dier.

Stop de Plofkip - Nicolette Kluijver en Guido Weijers

Guido en Nicolette zijn beiden klant van de Jumbo. Nicolette: “Met alles wat er bekend is over de plofkip en de ambitie van Jumbo om een duurzame winkel te zijn, lijkt ‘t mij logisch dat die plofkip uit de schappen moet!” Guido: “Ik vind ‘t verder een fijne winkel, maar word altijd zo ongelofelijk pissig van dat dierenleed in het vleesschap. Het is gewoon achterhaald om dat nog te verkopen.” De supermarkten gaven eerder aan om in 2020 te stoppen met de verkoop van plofkip vanwege dierenleed. Wakker Dier vindt dat veel te laat. Veel A-merken stappen al binnen twee jaar van de plofkip af.

Beluister hier de radiospots van Nicolette en Guido. Ze zijn te horen op Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 4, Radio 5, BNR Nieuwsradio, ORN Radio, Radio 6.

Guido & Nicolette
Guido Weijers is cabaretier en vooral bekend van zijn oudejaarsconferences op SBS6 en van zijn tv-show Weijers Ontweekt. Hij werd in 2007 uitgeroepen tot  Meest Sexy Vegetariër door het Nederlandse publiek.

Nicolette Kluijver is presentatrice bij BNN (o.a. Spuiten en slikken, Try before you die) en model. Zij verwacht dit najaar haar eerste kindje. Nicolette werd uitgeroepen tot Meest Sexy Vegetariër van 2011.

Campagne Stop de Plofkip
In januari schreef Wakker Dier 40 supermarkten en A-merken aan met de vraag zo snel mogelijk te stoppen met  plofkip. Inmiddels gaven al zes A-merken gehoor aan de oproep van Wakker Dier vanwege het dierenleed. Unilever, Johma, Struik, Olvarit babyvoeding, Domino’s Pizza en Wagner Pizza zullen binnen een half tot maximaal twee jaar omschakelen naar kip die voldoet aan de één ster norm van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Deze kip  is van een langzamer groeiend ras, heeft minder last van ontstekingen aan de pootjes en borst en heeft haast geen antibiotica nodig. Ook leeft deze kip wat langer, heeft meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten.

Wakker Dier richt haar campagne nu  op de supermarktketens en hun klanten, om zo snel mogelijk een einde te maken aan de plofkip in het winkelschap.

Kip, ’t meest mishandelde stukje vlees
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de ‘plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van 2,2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt door eenzijdig doorfokken , lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, skelet, hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Omdat ze continu in hun eigen uitwerpselen staan , krijgen zij veel last van pijnlijke, open zweren aan hun pootjes en op hun borst.

Bron ©PiepVandaag.nl