VIER VOETERSVIER VOETERS: Niet doden, maar adopteren! 

Morgenmiddag verzamelen dierenliefhebbers zich in het Vondelpark in Amsterdam om te demonstreren tegen de nieuwe Roemeense wet die het massaal doden van zwerfhonden mogelijk maakt. Stichting VIER VOETERS organiseert de demonstratie omdat gevreesd wordt voor het lot van tienduizenden zwerfhonden. De internationale dierenwelzijnsorganisatie vraagt aandacht voor de enige humane, effectieve en duurzame oplossing voor het zwerfhondenprobleem, waar de organisatie zich al ruim 10 jaar voor inzet.

Roemenië - demonstratie
Foto: Vier Voeters

Roemenië kampt met een groot zwerfhondenprobleem, doordat in het verleden huisdieren op straat gezet werden toen landelijke huizen in steden vervangen werden door flatgebouwen. De honden planten zich razendsnel voort op straat: in Boekarest alleen al zou het om 35.000 – 60.000 zwerfhonden gaan. Dit leidt niet alleen tot dierenwelzijnsproblemen. Op 1 september overleed een vierjarig jongetje als gevolg van bijtwonden, resulterend in een emotionele klopjacht op alle zwerfhonden in Roemenië. Na 10 dagen stemde het parlement in met een wetsvoorstel van president Băsescu voor het doden van zwerfhonden.

Woensdag gaf het constitutionele hof groen licht voor de wet, die nu alleen nog een handtekening nodig heeft van president Băsescu. Hoewel de wet voorziet in een adoptieperiode van 14 dagen, is het niks anders dan een doodstraf voor de honden. Voldoende asielen, voedsel en medicatie zijn er namelijk niet. De afgelopen weken kwamen al meerdere honden illegaal en wreed aan hun einde.

Het wegvangen en doden van de honden is niet alleen wreed, het is zinloos. Door de snelle voortplanting zal een nieuwe groep honden al snel de plaats van de gedode dieren innemen. De enige humane, effectieve en duurzame oplossing voor het zwerfhondenprobleem bestaat uit verplichte identificatie, registratie en castratie van alle honden. Het dumpen van honden moet strafbaar zijn. De zwerfhondenpopulatie moet via de TNR-methode (trap, neuter, return) gecontroleerd worden: zwerfhonden worden gevangen, gecastreerd, gevaccineerd, ontwormd en teruggeplaatst op de locatie waar ze vandaan komen. De afname van het aantal honden op straat moet versneld worden met behulp van adoptiecampagnes. Ten slotte is educatie over de omgang met (zwerf-)honden van groot belang.

Stichting VIER VOETERS zet zich al ruim 10 jaar in voor de zwerfhonden in Roemenië met behulp van TNR-projecten. De TNR-methode wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere organisaties erkend als de enige bewezen methode die op lange termijn effectief is. Deze projecten worden uitgevoerd door ervaren dierenartsen en financieel mogelijk gemaakt door donateurs in verschillende Europese landen. Voor het slagen van deze projecten is medewerking van de regionale en nationale overheden en van de bevolking van essentieel belang.

Steun VIER VOETERS via de online protestactie en via de demonstratie op 27 september in Amsterdam, vanaf 14:00 in het Vondelpark.

Ook PiepVandaag.nl is een actie gestart en Karen Soeters zal morgen tijdens de demonstratieactie van Vier Voeters als eerste haar handtekening zetten onder de protestbrief aan het adres van de Roemeense president.

Persbericht Vier Voeters


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.