foto: Greenpeace

Greenpeace is een criminele organisatie, die zich te vaak schuldig maakt aan ontoelaatbare acties en daarom het land uit moet worden gezet. Dat stelt PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos maandag in De Telegraaf.

Volgens de PVV zou de overheid alle banden met Greenpeace moeten verbreken en het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam laten sluiten. De VVD vindt deze plannen veel te ver gaan, maar VVD-Kamerlid René Leegte vindt wel dat de milieuorganisatie zich aan de wet moet houden. In oktober stelde hij dat milieuorganisaties die de wet overtreden geen subsidie zouden mogen krijgen. Ook maakte de VVD zich, met steun van de PVV, sterk voor het opheffen van fiscale voordelen voor organisaties als Greenpeace.

Aanleiding voor de ophef is een actie van Greenpeace rond het transport van kernafval van de kerncentrale in Borssele naar Frankrijk vorige maand. De milieuorganisatie wilde een ballon in de vorm van een kernvat van onder de rails omhoog laten komen, maar dit vond geen doorgang omdat de Greenpeace medewerker bij de voorbereidingen opgepakt werd door de politie. De Mos stelt dat de actie mogelijk had kunnen leiden tot een kernramp, maar volgens Greenpeace heeft de rechter-commissaris geoordeeld dat het protest het transport geen moment in gevaar gebracht heeft.