De wereld wordt versierd door organismen die knipperen, gloeien, flitsen en glitteren. Magische vuurvliegjes, lichtgevende paddenstoelen, glimmende wormen en schijnende microscopische plankton prikkelen de verbeelding. Bioluminescentie is overal in de natuur.

Bioluminescentie
Ultraviolette krab (via ©Wired)

Bioluminescentie – de productie van licht door levende organismen – lijkt wel magie. Maar het dient vaak een zeer praktisch doel. Deze bijzondere levensvormen maken gebruik van hun glans om partners aan te trekken, prooi te vangen of roofdieren te verwarren.

Onder dieren op het land is bioluminescentie zeldzaam. Naar verwachting geven maar liefst tot 90 procent van de diepzeedieren licht. Deze fantasieprikkelende wezens vangen op meer dan 700 meter diepte hun slachtoffer door hun fonkeling te gebruiken als lokaas.

De huidige show Creatures of Light: Nature’s Bioluminescentie van het  American Museum of Natural History in New York City, bekijkt dit wonderlijke fenomeen. De show opende 31 maart jl. en loopt nog door tot 6 januari 2013.

De tentoonstelling focust op de verschillende manieren waarop de natuur levend licht exploiteert. Wat is bioluminescentie en hoe werkt het? Welke organismen zijn bioluminescent, waar vind je ze en hoe gebruiken ze hun mogelijkheden om te overleven? Met levende organismen, iPads met foto’s en video’s en maquettes die de details van bioluminescentie uitleggen, helpt deze bijzondere tentoonstelling alle essentiële vragen te beantwoorden.

Bron ©PiepVandaag Isabelle Oostendorp