Giraffe
foto: iStockPhoto

Een giraf zou nooit als koosjer vlees op je bord kunnen belanden, omdat het niet bekend is hoe je een dier met zo’n lange nek geoorloofd zou moeten slachten. Dit bewijst dat de Joodse slacht diervriendelijk is, zo beweerde de Haarlemse rabbijn Spiero op 10 november in het Haarlems Dagblad.

De regels van het koosjer slachten eisen dat het mes waarmee de hals doorgesneden wordt vlijmscherp moet zijn, dat dieren de slacht van hun soortgenoten niet mogen zien, dat ze gezond moeten zijn en op hun poten kunnen staan. Volgens de rabbijn is dit bij de giraf praktisch gezien niet uit te voeren en is het daarom niet toegestaan om giraffenvlees te eten.

Rabbijn Spiero was samen met de Amsterdamse imam Elforkani uitgenodigd voor een debat over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren dat onverdoofd slachten verbiedt. De geestelijken benadrukten dat een verbod voor problemen voor moslims en Joden zou zorgen. Volgens de rabbijn is koosjer vlees nu al duur en wordt het onbetaalbaar wanneer dit vlees geïmporteerd zou moeten worden. Hij vreest dat joden die koosjer willen eten dan veroordeeld worden tot sojaburgers. Imam Elforkani wees erop dat het grootste gedeelte van het halal vlees dat in Saudi-Arabië wordt geconsumeerd afkomstig is uit Nederland en dat een verbod dus ook economische gevolgen heeft.

Vreemd is dat ook hier weer voorbij wordt gegaan aan de onomstotelijk vastgestelde wetenschappelijke feiten: dat dieren ernstig lijden onder de onverdoofde rituele slacht, ook als deze zogenaamd correct wordt uitgevoerd.

Teken hier de petitie van PiepVandaag tegen onverdoofd slachten