Thandi de neushoorn was meer dan een jaar geleden het slachtoffer van stropers die haar hoorn van haar kop afhakten. Het dier overleefde deze gruwelijke aanval maar net, twee andere neushoorns helaas niet. Het Kariega Game Reserve in Zuid-Afrika, waar Thandi leeft, besloot onlangs een neushoornstier uit een ander deel van Oost-Kaap over te brengen, zodat ze weer een man om zich heen heeft.

Thandi
Thandi is hersteld van haar verwondingen | Foto: kariega.co.za

Moedig icoon

Door haar wil om te leven is neushoorn Thandi (haar naam betekent ‘moed’) inmiddels het symbool geworden van de strijd tegen stroperij. Ze heeft met hulp van dierenarts Will Fowlds en rangers enorm moeten vechten voor haar herstel, nadat zij zo ernstig was toegetakeld. Dierenliefhebbers van over de hele wereld leefden met haar mee en doneerden gul voor de medische kosten. Gelukkig is de wond goed genezen en nu heeft ze zelfs een nieuwe partner gekregen.

Voorzorgsmaatregel tegen stropen

Bij de tienjarige witte neushoornstier die Thandi gaat vergezellen, is de hoorn afgezaagd, om hem onaantrekkelijk te maken voor stropers. Volgens medewerker Jason Loest doen ze dit bij alle neushoorns in Kariega Game Reserve. Dit is een terugkerend karwei, omdat de hoorns blijven groeien. Hoewel de Oost-Kaap niet zo hard getroffen wordt door stroperij als andere delen van het land, zijn de dieren er helaas toch niet helemaal veilig, zoals ook blijkt uit het incident waarbij Thandi werd verminkt. De neushoornstier die de rest van zijn leven in Kariega zal slijten komt uit een deel van Oost-Kaap dat nog onaangetast is door stroperij, volgens manager Mike Fuller. Hij wil wijselijk niet vertellen waar dit is.

Kennismaking

Fuller denkt dat het een maand of drie zal duren voor de nieuwe bewoner aan zijn omgeving gewend is en contact heeft gemaakt met Thandi en de andere neushoornkoe in het park. De knappe vent moest wel even op gang komen: bij aankomst had hij een duwtje nodig om door te krijgen dat hij weer vrij was.

Maatje Thandi
Aankomst neushoornstier op het Kariega Game Reserve | Foto: kariega.co.za

Update: vorige week is Thandi bij een ontmoeting met de stier gewond geraakt. Natuurlijk gedrag bij neushoorns kan behelzen dat de dieren kop tegen kop, hoorn tegen hoorn een confrontatie hebben. Thandi bleek daarvoor echter nog niet sterk genoeg en liep verwondingen op. Het team van Kariega doet er alles aan om haar zo snel mogelijk te laten herstellen.

Lees meer over Thandi

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde