De nieuwe generatie veetransportwagens die geen zijdeuren hebben voldoen niet aan de Europese regelgeving en zijn ongeschikt voor het vervoeren van levende dieren. Dat stelt Eyes on Animals. Volgens de wet moeten dieren tijdens vervoer toegankelijk zijn voor bijvoeren, bewateren en verzorgen van zieke en/of gewonde dieren.  Op 4 april confronteert de dierenwelzijnsorganisatie de NVWA met deze onwettige situatie.

Veeransportwagens zonder zijdeuren
Veetransportwagen zonder zijdeuren

De gesloten wagens zijn voor luchtcirculatie en koeling volledig afhankelijk van elektronica. Het is al eens voorgekomen dat ruim 300 biggetjes wegens falende airconditioning door verstikking zijn omgekomen. Ook faalt de drinkwatervoorziening wel eens. Door het ontbreken van zijdeuren wordt handmatig bewateren van de dieren vrijwel onmogelijk.

De gesloten veetransportwagens kunnen alsnog worden voorzien van zijdeuren.

Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals:

“De nieuwe gesloten veetransportwagens zijn op enkele punten een vooruitgang. Ze zijn vaak stiller en in de winter warmer, waardoor de dieren minder stress hebben. Maar bij veel van dit soort wagens ontbreken de zijdeuren. Toegang is daardoor vrijwel onmogelijk als er vooraan in een wagen met 200 slachtvarkens of 400 schapen een gewond of ziek dier verzorgd moet worden. Verbeterd dierenwelzijn en minder dode, zieke of gewonde dieren; alle partijen hebben hier baat bij.”

Herman Klompjan, chauffeur:

“Een dichte veewagen draagt bij aan het welzijn van jonge kalveren en biggen, doordat er meer rust is. Maar toegang tot de dieren tijdens transport is erg belangrijk, zeker bij lange afstandstransporten. Je moet kunnen bijvoeren en bijstrooien; ik spreek uit jarenlange ervaring. De zijdeur moet wat mij betreft terugkomen, zoals ook is voorgeschreven in de regels die in 2005 zijn opgesteld.”

Veetransportwagens met zijdeuren
Veetransportwagen met zijdeuren

Over Eyes on Animals:
Eyes on Animals is een onafhankelijke dierenwelzijnsorganisatie. Onze inspecteurs bezoeken boerderijen, veemarkten en slachthuizen en volgen veetransporten. Eyes on Animals werkt samen met de landbouwindustrie aan het verbeteren van het welzijn van landbouwdieren. Voorlichting en trainingen geven aan de politie en veetransporteurs is ook onderdeel van het werk van Eyes on Animals.

Persbericht Eyes on Animals