Dierenvrienden protesteren voor poort apenlaboratorium 

Op vrijdagmiddag 4 oktober aanstaande is het Werelddierendag, dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – zal dan vanaf 15.00 uur pal voor de poort van het BPRC in Rijswijk protesteren. Het BPRC is het grootste apenlaboratorium in Europa, heeft rond de 1500 apen en  wordt open gehouden door subsidies van de belastingbetaler. Dat terwijl het BPRC alles achter beveiligde hekken, totaal niet transparant en in het geheim ‘mag’ doen.

EDEV Actie 4 oktober - Werelddierendag
EDEV Actie 4 oktober | Geef je op via Facebook

Een levensgrote aap zal samen met alle aanwezige dierenvrienden ter afsluiting van de actie ter nagedachtenis bloemen neerleggen bij het hek. De bekende dierenvriend, dominee, schrijver en dichter Hans Bouma zal dan een afsluitend woord spreken na twee minuten stilte. De actie zal van 15.00 tot 17.00 uur gehouden worden op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk. Er zullen infotafels zijn, kinderen kunnen een tattoo krijgen en stoepkrijten. Ook laten we  een klein stukje zien van onze maandelijkse ‘Dans Alle Apen Vrij’ actie, die wij reeds vanaf november 2012 iedere tweede vrijdag van de maand voor de poorten houden! Iedereen is van harte welkom om ook de apen op deze dag een hart onder de riem te komen steken. Meer informatie is te vinden op de speciale website:

www.alleapenvrij.nl

“In 2002 heeft de toenmalige regering toegezegd dat het aantal apen terug geschroefd zou worden en uiteindelijk op nul zou moeten uitkomen. Van deze beloftes is weinig terecht gekomen, en het BPRC is nog steeds open”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. “EDEV is op nationaal maar ook op Europees niveau steeds bezig om voor de sluiting van het BPRC en een verbod op experimenten met apen te pleiten. Juist op Werelddierendag moeten we extra aandacht geven aan al die miljoenen dieren die dan geen extra snoepje krijgen – maar voor wie dierendag dezelfde misère brengt als andere dagen. Hun mishandelingen, misbruik en gruwelijke experimenten gaan ook op deze speciale dag voor dieren gewoon door.”

EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om de ‘Apenhel van Rijswijk’ te laten sluiten – met als voorlopig hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, en daarmee de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Ongeveer 1500 apen zitten nu nog opgesloten in het apenmartelcentrum, waarvoor EDEV de campagne voortzet.

Het aantal experimenten op apen in Nederland loopt maar mondjesmaat terug, te langzaam volgens EDEV, die streeft naar een spoedig totaal verbod; om niet alleen ethische redenen maar juist ook op medisch-wetenschappelijke gronden: dieren geven immers andere testresultaten dan hoe mensen reageren op dezelfde stoffen.

EDEV is een zeer actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe vreedzaam spraakmakende campagnes en acties. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

Persbericht Een Dier Een Vriend