Zwitserse dierenbeschermers willen het eten van honden- en kattenvlees verbieden. Politici zijn helaas minder enthousiast over het idee.

hond en kat
Foto: Wikimedia Commons

In sommige streken van het Alpenland – waaronder het Rheintal en de Innerschweiz – wordt nog steeds het vlees van huisdieren gegeten. Veelal door boeren, die van hun ‘overtollige’ beesten afwillen. “Vlees is vlees,” zegt een agrariër dan ook tegen de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

Meningen zijn verdeeld: een woordvoerder van de Schweizer Tierschutz noemthet ‘amper voorstelbaar’ dat vandaag de dag nog hondenvlees wordt gegeten; politica Kathy Riklin vindt dat de regering niet alles mag verbieden; het Bundesamt für Veterinärwesen spreekt van ‘een persoonlijke keuze’.

Dagblad Trouw meldt dat het eten van huisdieren in Zwitserland niet verboden is – zolang het vlees voor eigen gebruik is bedoeld en het beest diervriendelijk wordt gedood. Dit in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en Oostenrijk, waar ook de consumptie niet toegestaan is.

Volgens RTL Nieuws is de situatie in Nederland iets anders: Hollandse huisdiereigenaren mogen hun hond of kat niet zelf slachten, maar het eten van het vlees is niet officieel verboden.

Bronnen: Tages-Anzeiger, Trouw, RTL Nieuws ©PiepVandaag.nl  Rik Peters